Tema u fokusu

100 najvećih: Predstavljamo govornike konferencije „Leaders for the future”


Poslovne novine zajedno sa bonitetnom agencijom LRC BIS i jakom LRC Grupacijom, suorganizatorom Vanjskotrgovinskom komorom BiH organizuju projekat “100 najvećih u BiH i regionu”.

Svijet prolazi kroz „seizmičke“ promjene. Liderstvo nikada nije bilo važnije. Konferencija „Leaders for the future” će okupiti inspirativne lidere iz biznisa, politike i društva kako bi podijelili ideje i informacije i kreirali pozitivne promjene. Uprkos krizi, oni su poslovali bolje nego ranije. Pronašli su nove smjerove i našli prave odgovore na postojeću krizu.

Ključne teme konferencije „Leaders for the future” biće liderstvo u vremenima nestabilnosti, ekonomija i inflacija, regionalni potencijal, elektromobilnost, turizam, investicije i izvoz.

Panelisti konferencije „Leadres for the future”

Marko Čadež, predsjednik Komorsko investicionog foruma Zapadnog balkana osvrnut će se na regionalnu saradnju zemalja zapadnog balkana.

Kako razviti više oblike saradnje, udružiti naše snage i realizovati zajedničke infrastrukturne projekte, a kako bismo unaprijedili poslovnu klimu svake zemlje i regiona u cjelini, ojačali svoje kapacitete, izvozili što više i privukli što više investitora.

Fokus na rezultate vanjskotrgovinske razmjene će Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

Koliko je izazovno ulagati i kreirati nove poslove u vremenu krize, najbolje će nam predstaviti Petar Ćorluka, vlasnik i predsjednik uprave proizvodno distributivne firme Violeta d.o.o. Grude i Lasta d.o.o. Čapljina.

Kriza je dovela do eksplozije poštanskih usluga. Kako digitalnom transformacijom do osnaživanja liderske pozicije nam odgovorit će nam Marinko Tomić, generalni direktor Euro Express d.o.o. Banja Luka.

Dalmatinka s velikim iskustvom njemačkog poduzetništva, Snježana Köpruner, generalna je direktorica GS Tvornica mašina Travnik, svoje poduzetničke korake nastavila je u maloj bh. sredini i najbolje će nam dati paralelu između sistema kao odgovor na postojeću krizu.

Porsche BH je kompanija koja već nekoliko godina intenzivno radi na prihvaćanju i implementaciji elektromobilnosti u našoj zemlji, kako kroz zastupništvo marki Porsche, Volkswagen, Audi, SEAT i Škoda, tako i kroz izgradnju mreže punionica za električne automobile. Senad Olovčić, direktor Porsche BH d.o.o. otkrit će nam šta je sve nužno da elektromobinost u potpunosti zaživi u našoj zemlji.

Paul Cronin, direktor kompanije Adriatic Metals PLC, osvrnut će se upravo na smjelost ulaganja u malu sredinu i zapošljavanje. Investicija u Projekt Vareš, u ukupnom iznosu od 250 miliona dolara, zaposliti će preko 450 osoba i mobilisti preko 200 različitih dobavljača u BiH.

Karolina Pranjić, direktorica Imaco Systemtechnik dat će odgovore iz iskustva poslovanja kompanije i koji to sistemi dovode njih do povećanja prihoda u ovim izazovnim vremenima.

Regionalni direktor, Branimir Muidža, generalni je direktor Tvornice cementa Kakanj i Heildberg Grupacije u BiH i Hrvatskoj. Iz višegodišnjeg a regionalnog iskustva govorit će o liderima održivog razvoja koji imaju dugoročna ulaganja u zaštitu okoliša i lokalnu zajednicu i podižu standarde u poslovanju.

Govornici na konferenciji „Leaders fot the future”

Učesnici projekta i govornici na konferenciji „Leaders for the future” su istaknuti članovi vladinih instanci koji su svakodnevno dio privrednih dešavanja.

Najprije će se prisutnima obratiti direktorica LRC BIS-a, Kuljanin Jadranka koja će govoriti o analitičkim podacima privrede BiH. Nermin Alihodžić, direktor LRC Inkassa predstavit će poslovanje Inkassa kao i procese naplate potraživanja.

Govorit će i: Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo; Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH; Kenan Magoda, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo; Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK; Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža i Nermin Muzur, načelnik općine Ilidža.