Tema u fokusu

Kosmopolit u prvoj polovini 2022. ostvario povećanje prihoda od 100% u odnosu na rekordnu 2019. godinu


Nakon velikog broja uspješno organizovanih putovanja širom svijeta, Kosmopolt Travel Agency d.o.o. iz Zenice, pozicionirala se na tržištu među vodećim turističkim agencijama u BiH i regiji.

Osim što su u 2022. godini ostvarili izvanredne poslovne rezultate, u Kosmopolit agenciji otvorili su još dvije poslovnice u BiH i očekuju da će u njihovoj organizaciji rekordan broj putnika posjetiti neke od evropskih ili svjetskih metropola.

Prema riječima Damira Bošnjaka, direktora turističke agencije Kosmopolit Travel Agencyd.o.o. Zenica, ponosni su što bilježe redovan porast broja korisnika njihovih usluga već godinama, što je kuliminiralo u ovoj godini.

Očekujemo da će u 2022. godini u našoj organizaciji više do 25 hiljada putnika posjetiti neku od evropskih ili svjetskih destinacija. Također, u pandemijskoj 2022. godini otvorili smo još dvije poslovnice, tako da trenutno naša agencija ima 3 poslovnice i to u Sarajevu, Banja Luci i Zenici”, istaknuo je Bošnjak.

Kakve poslovne rezultate ste ostvarili u prvoj polovini 2022. godine?

“Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim poslovanjem u 2022. godini te smo u prvih 6 mjeseci ove godine ostvarili prihod veći od 2 miliona KM što je povećanje od 100% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Očekujemo da će se ovaj trend i nastaviti, naravno ukoliko ne bude ponovnih zatvaranja granica i zabrana putovanja usljed pandemije COVID 19, a iskreno se nadamo da do toga neće doći.”

Možete li predstaviti ukratko Kosmopolit turističku agenciju?

“Turistička agencija Kosmopolit iz Zenice, nastala je 2011. godine sa željom da putovanja i daleke destinacije približimo bh.građanima kroz set atraktivnih aranžamana dostupnih različitim generacijama. Naš tim čine iskusni turistički radnici, spremni da u svakom trenutku ponude najbolji aranžaman u skladu sa željama i očekivanjima naših klijenata, vezano za bilo koju vrstu putovanja. Visokoobučeni kadrovi, tehnička opremljenost, i pažljiv izbor naših poslovnih partnera, kako u BiH, tako i u inostranstvu, učiniće da putovanje bude baš onakvo kakvim su ga naši klijenti i zamislili.”

Zbog čega su turističke usluge Kosmopolit -a jedinstvene i po čemu se izdvajate od konkurencije?

“Turistička ponuda agencije Kosmopolit svrstava se u najraznovrsniju i najpovoljniju. Organizujemo turističke obilaske najvećih svjetskih metropola kao što su: Istanbul, Prag, Rim, Venecija, Milano, Pariz, Barcelona, Madrid, Beč, Budimpešta, Minhen, Amsterdam, Lisabon, Dubai… U našoj ponudi možete pronaći i aranžmane za ljetnu i zimsku sezonu, daleke destinacije, krstarenja, izlete, grupne i individualne programe, avio karte, hotelski smještaj, rent a car. Također, organizujemo studentske i školske ekskurzije, kao i team building putovanja.

Korištenjem nekoliko globalnih ON-LINE rezervacionih sistema omogućili smo svojim klijentima izbor između velikog broja avio-prijevoznika, na raspolaganju imaju izbor od 50.000 hotela širom planete, kao i skoro 30.000 lokacija RAC poslovnica, više Cruise kompanija…Za naše VIP klijente nudimo mogućnost i iznajmljivanja aviona za vlastite potrebe ( AIR JET), uslugu limuzinu sa vozačem (limousine service), VIP apartmane i druge usluge po potrebi klijenta.”

Predstavite malo detaljnjije turističku ponudu Vaše agencije za 2022. i koji aranžmani su najatrativniji?

“U ljetnom periodu već dugi niz godina najatraktvinija su ljetovališta u Turskoj a u našoj ponudi nudimo antalijsku kao i egejsku obalu . Među najtraženijim destinacijama su svakako i Egipat, Tunis, Albanija i neizostavna hrvatska i crnogorska obala. Tokom cijele godine također u ponudi su i Evropska putovanja sa bus ili avio transferima a svakako su i dalje našim klijentima najinteresantniji gradovi u Italiji. Turisti iz BiH apsolutno vole ovu zemlju, njene ljude, kulturu, hranu i način života.

Uz vječni Rim, prijestolnicu mode Milano, zadivljujuću Firencu i živahni Napulj, postoji i mnogo manjih gradova u Italiji koji vas mogu itekako šarmirati i biti savršen izbor za vikend odmor. Naši klijenti to prepoznaju I uvijek se rado vraćaju destinacijama koje su I na svjetskom mapi visoko pozicionirana zbog svoje ljepote, historije i iskustava koje nude.”

Šta turisti mogu učekivati ako se opredjele za neki od Vaših aranžmana?

“Kažu da je veliki perzijski pjesnik i filozof Rumi jednom rekao da ‘putovanja vraćaju snagu i ljubav u naše živote’. Mnoštvo je takvih i sličnih citata koji govore koliko su putovanja korisna za svakoga tko im se prepusti, koliko izgrađuju nečiji karakter, odnos prema drugima i sposobnost spoznavanja svijeta. Istinski se trudimo da sve ovo i omogućimo svojim klijentima.”

Šta predstavlja moto, odnosno vodilju u poslovanju Kosmopolit-a?

“Kvalitet servisa bio nam je i ostao imperativ, a zadovoljstvo klijenata našom uslugom zvijezda vodilja u poslovanju.”

Kakva su Vaša očekivanja na poslovnom planu do kraja 2022. godine, kao i dqljnji planovi razvoja?

“U poslovnom smislu 2022. godina konačnu donosi stabilnost nakon pandemije COVID- 19 i u organizacionom smislu prilično turbulentnih prethodnih dvije godine. Imamo jako puno planova za 2023. godinu u smislu novih atraktivnih destinacija širom Evrope i svijeta, proširivanje naše turističke ponude i kada je u pitanju receptivni turizam.

Na kraju želimo da se zahvalimo Poslovnim novinama i direktoru, gospodinu Emilu Kučkoviću, što prati razvoj našeg preduzeća i što ste nam uručili priznanje “100 najvećih u BiH”. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić