Novosti

Održan Dan karijere u Bijeljini: Lykos Balkan Metals želi zadržati stručnjake u Bosni i Hercegovini


Kompanija Lykos Balkan Metals protekle subote u svom sjedištu u Bijeljini organizovala je prvi Dan karijere, i to u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, filijalom Bijeljina, te Rudarskim fakultetom iz Prijedora.

Dan karijere bio je prilika da desetak studenata, ali i veliki broj drugih osoba iz Bijeljine i okoline, sazna nešto više o samoj kompaniji Lykos Balkan Metals, a svi zainteresovani mogli su ostaviti svoj CV za slučaj da kompaniji bude potreban kadar njihovih kvalifikacija. Ovako mali broj studenata koji su prisustvovali Danu karijere opravdan je činjenicom da je prošle godine na smjer rudarstva upisano samo pet studenata. Ovaj događaj ujedno je bio i poziv mladima da upišu fakultete rudarskog usmjerenja, ali i drugih zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, te dokaz da postoje firme koje jedva čekaju stručni kadar.

Osnovni cilj organizovanja Dana karijere, kako je kazao Miloš Bošnjaković, generalni direktor kompanije Lykos Balkan Metals, je smanjenje stope nezaposlenosti i sprečavanje odliva radno sposobnog stanovništva. Veoma važan instrument za postizanje navedenih ciljeva, dodao je, je obezbjeđenje boljih uslova rada, na čemu su radili zajedno sa Zavodom za zapošljavanje.

“Posljednjih decenija primijetan je trend odlaska mladih iz naše države, ali i mali broj prilika za one starije da grade karijeru u svojoj domovini. Iako se javne ustanove snažno bore za smanjenje stope nezaposlenosti, podrška koja im stiže iz privatnog sektora može biti veoma značajna. Poslovna politika Lykosa ogleda se između ostalog i u želji da upravo mladima pruži šansu za prvo poslovno iskustvo jer je ono i najvažnije. Posebno valja istaći činjenicu da se u našoj kompaniji to iskustvo stiče po principima modernog poslovanja usklađenog sa svjetskim standardima jer je Lykos Balkan Metals dio australske Lykos Metals Limited kompanije”, kazao je Bošnjaković.

Podsjetio je Bošnjaković i kako je Lykos Balkan Metals prva geološko-istraživačka kompanija koja je izlistana na jednoj berzi sa najvišim standardima na svijetu – Australskoj berzi, te kazao kako je zbog toga i poslovanje ove kompanije u svakom trenutku provjerljivo.

Ovo je izuzetno važno u lokalnim zajednicama u kojima izvodimo projekte jer se tom otvorenošću najbolje predstavljamo ljudima koji tamo žive. Saradnju sa njima dodatno jačamo kontinuiranim ulaganjem u lokalnu infrastrukturu, što je nešto što ćemo im ostaviti u amanet i kad se naši projekti završe i naši geolozi odu sa terena. Također, jasno definisani kriteriji za zapošljavanje, apsolutno sprečavaju bilo kakav nepotizam, a dodatno jačamo kvalitet stručnjaka koji postaju dio naše kompanije. Zato je Dan karijere važan jer želimo da se predstavimo kao poželjan poslodavac raznih profila bez obzira na to što nam je core biznis geologija”, istakao je Bošnjaković.

U kompaniji Lykos, kako je kazao Bošnjaković, rade stručnjaci različitih profila – ekonomisti, pravnici, stručnjaci za komunikacije, psiholozi i drugi, i sa iskustvom, ali i oni kojima je to prvo radno iskustvo. Dodao je i kako imaju uposlenike koji su kod njih počeli raditi odmah po završetku fakulteta, a Dan karijere organizovali su upravo sa željom da studentima koji su pri kraju školovanja pokažu čime se bave, šta nude i da im kažu kako su im otvorena vrata i u budućnosti.

Iz ove kompanije poručili su kako su ponosni na činjenicu da prednost pri zaposlenju uvijek daju lokalnom stanovništvu, te da su uvijek tu da podrže mlade ljude, koji tek ulaze u svijet biznisa. Činjenica da kompanija koristi jasno definisane procedure prilikom selekcije novih uposlenika dodatno povećava povjerenje svih činilaca u procesu odabira kandidata.

“Zavod za zapošljavanje čini ogromne napore da poticajima povećamo zapošljavanje mladih ljudi, naročito pripravnika sa visokom stručnom spremom, teško zapošljivih kategorija, ali i svih ostaloih kategorija. Međutim, imamo disharmoniju između potreba realnog i javnog sektora, jer nam fali kadra koji je neophodan realnom sektoru, kao što je kompanija Lykos Balkan Metals. Stoga je neophodno stvarati kadrove koji će konkurisati na tržištu rada i koji su nam zaista neophodni.

Dolazak kompanije Lykos u našu zemlju je veoma pozivan i dobar jer oni su ovdje donijeli i modele poslovanja i zapošljavanja koji su prisutni u Australiji. Mi smo tu da im budemo podrška i pomoć u svakom smislu jer nam treba više kompanija kao što je ova”, poručio je Siniša Kajmaković, rukovodilac bijeljinske filijale Zavoda za zapošljavanje.

Plan kompanije Lykos Balkan Metals je da Dan karijere postane tradicionalni dogadjaj koji će se organizovati svake godine, uz podršku svih relevantnih institucija i obrazovnih ustanova sa teritorije BiH koje dijele njihove ideje i ciljeve.

Projekti na kojima firma trenutno radi i za koje posjeduje istraživačke licence locirani su u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad (uključujući dijelom Jezero i Šipovo), te u opštini Čajniče u Republici Srpskoj.

Lykos Balkan Metals d.o.o. vlasnik je firmi Medeni Brijeg, SNK Metali i Braha Resources koje su nosioci istražnih licenci za projekte Sinjakovo, Sočkovac i Čajniče.