Novosti

Blok 3 Termoelektrane Tuzla prelazi na drvnu biomasu, EBRD daje 50 milona eura kredita


Blok 3 termoelektrane “Tuzla” (100 MWe, 220 MWt) prestat će raditi na ugalj do kraja 2023. godine, u skladu s Opt-out opcijom.

Nastavak rada ove kogeneracijske jedinice, koja je priključena na sistem daljinskog grijanja gradova Tuzla i Lukavac, moguć je samo ako postrojenje bude usklađeno sa zahtjevima Direktive o industrijskim emisijama (IED).

Upravo zbog toga JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisat će u četvrtak, 8. septembra, mandatno pismo za Projekt prenamjene Bloka 3 Termoelektrane Tuzla u kombinirano toplotno i energetsko postrojenje na drvnu biomasu.

“Provedbom projekta konverzije, Blok 3 bi osigurao toplinsku energiju za okolne gradove u kogenerativnom načinu rada u skladu s direktivama o obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i regulaciji klime, dugoročno – do 2050. godine i dalje”, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Mandatnim pismom potvrđuje se interes Europske banke za obnovu i razvoj za razmatranje sudjelovanja u Projektu konverzije Bloka 3 TE Tuzla, koji trenutno kao energent za proizvodnju koristi ugalj, u kombiniranu termoelektranu i energetskog postrojenja na drvnu biomasu kroz osiguranje dugoročnog finansiranja, u obliku korporativnog kredita u iznosu do 50 miliona eura, što će ovisiti o rezultatima daljnje procjene Projekta.

Jedna od opcija je i potpuna pretvorba Bloka 3 na biomasu, čime bi se ispunili i zahtjevi prema IED. Realnost i perspektiva planiranog projekta, u smislu prevladavanja logističkih izazova osiguranja biogoriva, temelji se na primjerenoj veličini Bloka 3 (kotlovi 2×50 MW, turbogeneratorski set 100 M).

Indikator.ba