Novosti

Vinska cesta Hercegovine postala dijelom rute Vijeća Europe Iter Vitis


Vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvaća višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je u kulturnu rutu Vijeća Europe Iter Vitis, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je rekla da su partneri na ovom projektu više od godinu dana radili na postizanju standarda naših vinara, te da se 29 vinara iz šest gradova i općina nalazi na ovoj ruti koja sada predstavlja jedan turistički brand.

Direktor Misije USAID u BiH Kortni Čab je rekla da Vlada SAD-a putem USAID-a sa velikim zadovoljstvom podržava i ovaj projekt i da će nastaviti raditi na revitalizaciji, ulaganju i proširivanju Vinske ceste Hercegovine.

“Osim što je BiH primljena u jednu ovakvu prestižnu organizaciju, Vlada SAD-a je postigla još jednu bitnu stvar, a to je da BiH postaje važna i prepoznata turistička destinacija“, naglasila je.

Prihvaćanje hercegovačke vinske rute u Iter Vitis Vijeća Europe, kako je rekla predsjednica Iter Vitisa Emanuela Panke, veliko je postignuće jer ova ruta predstavlja pravi dragulj u toj organizaciji.

Vinska cesta Hercegovine je prepoznata zahvaljujući naporima partnera i Iter Vitis će nastaviti raditi s lokalnim vlastima, sa VTK BiH, USAID-om da i dalje unaprijedimo ponudu. Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u suradnji sa gradovima i općinama Trebinje, Mostar, Ljubuški, Čitluk, Čapljina i Stolac, uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma BiH.

Europska federacija Iter Vitis osnovana je u cilju promoviranja i očuvanja materijalne i nematerijalne europske baštine vina i vinogradarstva. Iter Vitis objedinjuje različite destinacije i promovira vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja, kulturno-povijesnog i materijalnog nasljeđa.

Indikator.ba