Tema u fokusu

Nermin Muzur: Veliki potencijal Općine Ilidža je u oblasti privrede i turizma


Izgradnjom sportsko-rekreacionog centra Kanton Sarajevo će dobiti jedan od najvećih parkova za djecu i mlade

Kada je 2020. godine Nermin Muzur izabran za načelnika Općine Ilidža imao je 35 godina i iza sebe dugogodišnje radno iskustvo stečeno u realnom sektoru i na rukovodećim pozicijama. Niz godina bio je vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža, zatim predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo pa federalni zastupnik.
Kako ističe, cilj mu je da Općina Ilidža bude najbolji partner svojim stanovnicima, ali isto tako i privrednim subjektima koji posluju u ovoj lokalnoj zajednici.

Kao općinska administracija želimo implementirati najefikasnije mehanizme kako bismo omogućili što bolji poslovni ambijent. Upravo zato održavamo redovne sastanke sa privrednicima kako bismo saslušali koji su to njihovi problemi u poslovanju i saznali u kojim segmentima im može pomoći općinska administracija. Samo zajedno možemo postići ambijent za poslovanje kakav želimo“, kaže Muzur.

Znatna sredstva izdvajate za podsticaj mladima da otpočnu vlastiti biznis, na koji način?

„Tokom izborne kampanje jasno smo poručili da će mladi i odnos prema njima biti jedan od naših prioriteta. Kroz različite programe u proteklom periodu nastojali smo da im budemo podrška i servis u pokretanju vlastitih biznisa, u realizaciji poslovnih ideja, sufinansiranju stambenog zbrinjavanja, projektima za mlade u formalnom i neformalnom obrazovanju, izgradnji parkova za mlade i djecu. Obezbijedili smo i besplatne udžbenike najmlađima, pružili podršku u poboljšanju infrastrukture u školama, opremili kabinete i slično. Mladi su nam prioritet i želimo biti youth friendly općina. U tom cilju smo sa Institutom za razvoj mladih ‘Kult’ pokrenuli pilot-projekat kojim ćemo uspostaviti kriterije i mehanizme kako bismo svojim programima prema mladima bili označeni upravo kao općina naklonjena mladima.“

Općina Ilidža ima visok nivo investicija koje doprinose razvoju i zapošljavanju. Koje ste najvažnije infrastrukturne projekte već realizovali i šta je sve planirano?

„Krajem 2021. godine predstavili smo najznačajnije kapitalne projekte koje planiramo realizirati u periodu od 2022. do 2024. godine. O izgradnji osnovne škole na Stupu se priča decenijama, a prvi ozbiljni koraci ka njenoj realizaciji napravljeni su u mom dosadašnjem mandatu. Izdali smo urbanističku dozvolu, nedavno su počela geološka ispitivanja terena za izgradnju škole, a uskoro ide i izdavanje građevinske dozvole. Očekujemo i da započnu radovi na izgradnji nove sportske dvorane u Hrasnici, koja će biti jedna od modernijih i ispunjavat će kriterije za odigravanje međunarodnih utakmica.

Vrijedi spomenuti i revitalizaciju izletišta Stojčevac, koje je nakon 30 godina poprimilo novi izgled zahvaljujući zajedničkim naporima i saradnji Općine Ilidža, Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Sarajevo, Ministarstva saobraćaja KS, Direkcije za puteve KS i Ministarstva privrede KS. Historijski projekat svakako je rekonstrukcija ratnog puta preko Igmana, a vjerujem da svi znamo njegov značaj u proteklom ratu. Želimo graditi što više parkova i igrališta za djecu i mlade, a Sportsko-rekreacioni centar za djecu i mlade, čija je izgradnja započela, bit će jedan od najvećih ovakvih parkova u našem kantonu. Nakon 30 godina Općina Ilidža je prva u FBiH započela obnovu premjera snimanjem iz zraka. Rekonstruirali smo i veliki broj ulica, a pojedine su prvi put dobile asfaltnu podlogu. Mnogo toga se uradilo i na rekonstrukciji javne rasvjete te sanaciji kanalizacione i vodovodne mreže. Svi ovi projekti imaju za cilj ponuditi građanima općine nove sadržaje i omogućiti im što kvalitetniji ambijent za življenje.“

Kakva je Vaša poslovna strategija, zahvaljujući kojoj ste među najboljim općinama?

Općina Ilidža raspolaže velikim privrednim potencijalom, s akcentom na turizam, što pokazuju i statistički podaci unazad nekoliko godina kada je riječ o broju ostvarenih noćenja, koja su u 2019. bila rekordna. Vjerujemo da će i ova godina biti tako dobra. Upravo je Strategija razvoja Općine Ilidža za period od 2022. do 2027. godine pretežno opredijeljena unapređenju privrede, koja i jeste pokretač jedne lokalne zajednice. Usvojena je u ovoj godini i predstavlja jedan sadržajan dokument koji će u narednom periodu biti naša vodilja u radu. Vizija ove strategije jeste da Ilidža bude mjesto gdje izvire život, stanuje zdravlje i živi znanje.

Imamo tri strateška cilja, devet prioriteta, 25 mjera i šest strateških projekata. Dosta mjera i aktivnosti već provodimo, mnogo strateških projekata je započeto i, što je najznačajnije, pripremamo uveliko njihovu realizaciju kako bismo postigli naše ciljeve. Ilidža je naša lokalna zajednica i trudimo se da na što bolji način ostavimo što više trajnog dobra tokom našeg rada.

Transparentnost u radu je naša glavna vodilja. To je nešto po čemu smo prepoznati kod međunarodnih organizacija i ambasada koje nas navode kao pozitivan primjer. To se direktno može povezati s velikim brojem kompanija koje Općinu Ilidža vide kao ozbiljnog partnera za pokretanje biznisa. Prije nego što mi je ukazano povjerenje da budem načelnik ove općine predstavio sam program ‘Naš plan za Ilidžu od 2020. do 2024. godine: Ilidža, dom dobrih ljudi’. Planiram ispuniti sve ono što sam predstavio građanima i pri tome realizirati dodatne projekte koji za cilj imaju zadovoljstvo građana.“

Razgovarala: Sejfić-Mujanović Mersa