Novosti

‘Dani berbe grožđa’ ponovno u punom sjaju


Turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija „Dani berbe grožđa” završena je u nedjelju u Čitluku svečanim programom koji je okupio veliki broj ljudi iz Brotnja, Hercegovine i regije.

Ova manifestacija tradicionalno se održava od 1955. godine kao vrlo značajan događaj za čitavo Brotnjo i njegove žitelje.

Finalni dan manifestacije krenuo je vožnjom biciklima kroz vinograde i podrume Brotnja, a nastavio se konferencijom o ruralnom turizmu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Završni dio svečanosti započeo je mimohodom kulturno-umjetničkih do Broćanskog trga u središtu Čitluka, gdje su se okupili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, među kojima su bili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, kandidatkinja HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana predsjedništva Borjana Krišto.

U svom obraćanju Krišto je istaknula kako je manifestacija „Dani berbe grožđa” svojom veličinom i značajem prerasla Brotnjo i Hercegovinu.

“Ovo je pravi način da prezentiramo naše običaje, tradiciju, kulturu, vjeru i da tako s ponosom predstavimo identitet svog hrvatskog naroda. Svjedočimo i hrvatskom zajedništvu, a uvjerena sam i da ćemo se u tom zajedništvu izboriti za ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda”, dodala je Krišto u Čitluku.

Predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan, podsjetio je kako se nakon dvije pandemijske godine manifestacija vratila u svom punom sjaju.

“„Dani berbe grožđa“ mnogo znače žiteljima Brotnja, ali i mnogima šire. U novije vrijeme kada je turizam sveprisutna grana, ova manifestacija daje dodatnu turističku ponudu Čitluku i Hercegovini. Ponosimo se broćanskim podrumima sa suvremenim kušaonicima i iz godine u godinu imamo sve veću posjećenost. Ovu manifestaciju ćemo i dalje njegovati jer ima veliki značaj i za vinogradarstvo i turizam”, kazao je Smoljan.

Povijest ove manifestacije ukratko je predstavio član Organizacijskog odbora Borislav Šimović, koji već 37 godina aktivno sudjeluje u organizaciji.

“Ovo je 67. izdanje manifestacije kojom predstavljamo najveće vinogorje u BiH, a ujedno i najstarija manifestacija ove vrste u državi i šire. Manifestacija se održava od samih početaka općine Čitluk, koja je u ovom obliku nastala tih godina, a do tada joj je središte bilo u Čerinu”, kazao je Šimović.

Proteklih godina „Dane berbe grožđa” posjetili su mnogo gosti, pa tako i glumci češke serije „Bolnica na kraju grada”, koja je bila popularna krajem 70-ih godina prošlog stoljeća.

“U Čitluk su nam dolazila mnoga velika imena kulturno-glazbene scene poput Olivera Dragojevića, Kemala Montena, Tereze Kesovije, Severine… Kroz cijelu ovu povijest Brotnjak je vrlo rado dočekivao goste pa svake godine imamo sve više gostiju. Manifestacija je zaštitni znak, ne samo Brotnja, već i čitave Hercegovine”, istaknuo je Šimović.

Po njegovim riječima, svako domaćinstvo u Brotnju ima vinograde, Čitluk je nadaleko poznata po svojim sortama žilavci i blatini, a poseban fenomen su kameni vinogradi u Blizancima.

“Neki su ljude koji su vjerovali u projekt kamenih vinograda nazivali ludima, ali smo svi svjedoci da se vino iz tih vinograda vrlo rado konzumira diljem svijeta”, kazao je najdugovječniji član organizacijskog odbora manifestacije „Dani berbe grožđa”.

“O ovoj manifestaciji bi se mogle pisati knjige i studije, ali mi s ove manifestacije želimo poslati poruku našim mladima da ostanu ovdje, da se bave vinogradarstvom te promocijom i zahvaljujući Međugorju ovu priču proširimo diljem svijeta”, zaključio je Šimović.

FENA