Tema u fokusu

R&S d.o.o. Sarajevo širi poslovanje sa novim rukovodstvom


Kompanija R&S d.o.o. Sarajevo više je od 25 godina jedan od vodećih uvoznika i distributera promotivnih artikala, zaštitne opreme i medicinskih sredstava, higijenskog pribora, kancelarijskog materijala, namještaja i IT opreme.

Vodeći se sloganom „Olakšava posao“, svojim klijentima su omogućili da po prvi put u BiH nabave sve potrebno za kancelariju – samo na jednom mjestu, a svoje preostalo vrijeme i energiju usmjere u aktivnosti vezane za njihov primarni posao.

I u prvoj polovini 2022. godine u R&S su nastavili sa izvrsnim poslovnim rastom, te planiraju dodatnu ekspanziju i uvođenje novih aktivnosti.

A početkom ove sedmice kompanija R&S d.o.o. Sarajevo je predstavila novi menadžment. Uloga izvršnog direktora kompanije je pripala Damiru Pahoru, koji je ranije bio angažovan na poziciji direktora za prodaju. Tim povodom, s gospodinom Pahorom smo razgovarali o ključnim benefitima kompanije, te planovima nakon proglašenja nove strukture.

 

Poštovani Damire, molim Vas predstavite ukratko najvažnije činjenice o R&S d.o.o. Sarajevo?

“R&S d.o.o. Sarajevo na tržištu Bosne i Hercegovine uspješno posluje već 26 godina. Naš primarni cilj je olakšati posao kompanijama. Kupci u našoj ponudi mogu pronaći preko 20 hiljada artikala, a osim u Sarajevu, posjedujemo distributivni centar i u Tuzli. Trenutno sarađujemo sa preko 5000 klijenata širom Bosne i Hercegovine, a više od 85 uposlenika kompanije vrijedno radi da ispoštuje sve potrebe kupaca. Ponosni smo na naš tim i na sve realizovane poslove do sada.”

Recite nam nešto više o vrstama usluga i proizvodima koje nudite svojim klijentima?

“Klijentima pružamo uslugu brze, povoljne i jednostavne nabavke svega potrebnog u kancelariji. Menadžeri nabavke vrlo dobro znaju koliko im je važna svaka minuta, a svaki direktor je svjestan značaja troškova. Fokus naše ponude su proizvodi kancelarijskog materijala i namještaja, higijenskog pribora, promotivnih materijala i korporativnih poklona, IT opreme i zaštitne opreme i medicinskih sredstava. Osim proizvoda iz šest navedenih kategorija, u našoj ponudi kupci mogu dobiti i sljedeće usluge: štampu na proizvode kupljene u našoj kompaniji, projektno opremanje poslovnih prostorija, kao i uslugu iznajmljivanja printera.”

R&S d.o.o. je prvoplasirana u djelatnosti i rangirana kao 91. u kategoriji srednjih kompanija po prihodu u projektu “100 najvećih u BiH”. Možete li reći koji su faktori najzaslužniji za Vaš poslovni uspjeh?

“Za naš poslovni uspjeh su najzaslužniji ljudi koji su posvećeni poslu i koji kao tim rade na ostvarenju zajedničkih ciljeva. U najnepredvidljivijim situacijama smo dokazali i pokazali da uspješno možemo odgovoriti svakom izazovu. Osim toga, ponosni smo na naše dobavljače među kojima se nalaze svjetski brendovi poput brendova: Lenovo, HP, Canon, Double A, Festina, Hugo Boss, Cerruti 1881, Nowy Styl, Arduino i mnogi drugi. Naši kupci osjećaju sigurnost prilikom zajedničke saradnje, znaju da je svaki proizvod originalan i legalno uvezen, da ima važeću garanciju i da su dobili najbolji omjer cijene i kvaliteta.”

Prethodne godine ste predstavili važno istraživanje zajedno sa konsultantskom kućom Ernst&Young. Možete li nam navesti ključne zaključke analize?

“Živimo u vremenu svakodnevnih povećanja cijena. Na početku su svi smatrali da je takva situacija privremena, ali vrlo brzo i uvidjeli da je to naša nova realnost. Upravo zbog toga smo odlučili napraviti istraživanje koje je veoma značajno svim osobama koje se bave nabavkom, ali i direktorima kompanija. Umajmili smo svjetsku konsultantsku kuću Ernst&Young, koja je analizirala cijene naših proizvoda i cijene proizvoda konkurencije. Analiza je pokazala da smo u mogućnosti ponuditi konkurentne cijene u svih šest kategorija poslovanja, na što smo veoma ponosni, posebno u vremenima kada naši kupci, ali i drugi članovi poslovne zajednice, kontinuirano istražuju načine na koje mogu ostvariti uštede. Proizvodi naše kompanije su u prosjeku cjenovno prihvatljiviji čak 14%. Osim toga, istraživanje je pokazalo da saradnja s manjim brojem dobavljača može donijeti vremenske uštede u opsegu od 25 do 35%, što je definitivno značajno za povećanje produktvnosti.”

U svom radu vodite se sloganom „Olakšava posao“. Zbog čega i kakve su odlike Vašeg koncepta poslovanjam, kojim kupcima olakšavate posao?

“Zbog širokog asortimana proizvoda, klijentima je omogućeno da po prvi put u BiH praktično nabave sve potrebno za kancelariju – samo na jednom mjestu, a svoje preostalo vrijeme i energiju usmjere u aktivnosti vezane za njihov primarni posao. Sarađujući s našom kompanijom, kupac može doći samo na jedno mjesto i opremiti poslovni prostor apsolutno svim što mu je potrebno. Sarađujući sa pouzdanim partnerom osiguravaju se brze i sigurne isporuke, a istovremeno omogućavaju uštede za kupce na različitim poljima.”

U kolikoj mjeri je pandemija COVID-19 uticala na Vaše poslovanje i koje inovacije su Vam pomogle da ostvarite poslovni rast i napredujete?

“U današnjem svijetu nepredvidivih okolnosti, brza prilagodljivost je ključna. Kao što je slučaj i sa drugim kompanijama, pandemija koronavirusa je zahtijevala promjene u načinu našeg poslovanja. Agilnost i brzo reagovanje na novonastalu situaciju su dovele do toga da u julu prethodne godine predstavimo kategoriju Zaštitna sredstva i medicinska oprema, što je značajno uticalo na povećanje prometa i ostvarenje zapaženih rezultata.”

Koliki procenat rasta se ostvarili u prvih šest mjeseci 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine i kakva su Vaša daljnji planovi?

“Ponosni smo na naš konitinuirani rast i razvoj. U prvih 6 mjeseci ove godine, usljed porasta cijena, kao i završetka određenih projekata koji su ranije započeti, ostvarili smo poslovni rast od 43% u odnosu na isti period prethodne godine. Početkom sedmice smo proglasili novi menadžment kompanije i novu strukturu. Planiramo dodatnu ekspanziju i uvođenje novih aktivnosti kompanije, a sve u cilju da našim klijentima olakšamo posao.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić