Tema u fokusu

Nikola Obradović najuspješniji predstavnik iz BiH


Bosna i Hercegovina ove godine je po drugi put učestvovala na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi, koja je od 6. do 9. septembra održana u Budimpešti u Mađarskoj, a najbolje plasiran bh. takmičar je Nikola Obradović, koji je zauzeo 28. mjesto od ukupno 35 finalista.

Pobjednica ovogodišnje međunarodne Ekonomske olimpijade je Kinga Gruzska iz Poljske. Drugo mjesto osvojio je Alkis Toutziaridis iz Grčke, a treće Jan  Serwach-Głombski također iz Poljske.

Bosnu i Hercegovinu su na ovogodišnoj međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi predstavljali: Ilma Hodžić iz Mješovite srednje škole Vogošća, Roko Rosić i Nikola Obradović iz Druge gimnazije Sarajevo, te Haris Ibrišagić i Ardan Bečić iz Srednje ekonomske škole.

Prema riječima Aide Hasanagić, menadžerice projekta EO u BiH ispred organizatora Liberalnog foruma u BiH, ovo međunarodno takmičenje održano je u novootvorenom Muzeju novca (Pénzmúzeum), koji su svi učesnici takmičenja imali priliku da obiđu.

Nikola Obradović iz BiH osvojio 28. mjesto

Najbolje plasiran takmičar iz BiH, Nikola Obradović zauzeo je 28. mjesto od ukupno 35 finalista na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi 2022.. Naredne godine se takmičenju priključuje još 8 zemalja i bit će ih ukupno 16, a finale međunarodne Ekonomske olimpijade 2023. bit će održano u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke “, kaže Hasanagić.

Za takmičenje međunarodna Ekonomska olimpijada 2022., Nikola Obradović, najbolje plasirani takmičar iz BiH, se uglavnom sam pripremao.

„Pitanja na međunarodnom takmičenju su bila znatno teža, nego na sva tri kruga takmičenja Ekonomske olimpijade u BiH, a i vremenski period namjenjen za odgovore na pitanja bio je veoma kratak. Moj program je djelimično pokrivalo gradivo koje je bilo na takmičenju”, kaže Obradović.

Razmjena iskustava sa vršnjacima

Jedan od ciljeva takmičenja međunarodne Ekonomske olimpijade bila je i razmjena iskustava i prilika da se upoznaju vršnjaci iz Češke, Poljske, Mađarske, Slovčke, Grčke.

„Većina škola u drugim državama ima ekonomiju ili biznis kao predmet u nastavnom planu i programu, te su takmičari imali dodatne vannastavne pripreme za takmičenje“, tvrdi Obradović.

Ekonomija kao izborni predmet u bh. školama?

Prema njegovom mišljenju, neke oblasti koje su bile pokrivene EO su veoma korisne za budućnost, te bi Ekonomija trebala biti dostupna barem kao izborni predmet u školama u BiH.

Budućim učesnicima na Ekonomskoj olimpijadi preporučio bih da se više fokusiraju na esejska pitanja, te da vježbaju odgovaranje na pitanja u kratkom vremenskom periodu, pošto takmičenje traje samo 45 minuta“, preporučuje Obradović.

Iako je odlazak mladih ljudi iz BiH, nažalost, još uvijek masovna pojava, Obradović za sada namjerava ostati ovdje.

Planiram studirati kompjuterske nauke na SSST-u i baviti se programiranjem u budućnosti“, rekao je Obradović.

Piše: Irena Vasić-Dobrić