Tema u fokusu

Mistral i HTEC Group – stvaranje najveće IT platforme u jugoistočnoj Evropi


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je 27. septembra kredit od 55 miliona eura za podršku regionalnoj ekspanziji HTEC Group, najvećoj tehnološkoj grupaciji u jugoistočnoj Evropi sa sjedištem u San Francisku u SAD.
HTEC Group su 2008. godine u Beogradu osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a danas je ova Grupacija izrasla u globalnu kompaniju za inženjering i razvoj digitalnih proizvoda sa rastućom mrežom razvojnih centara širom jugoistočne Evrope.

Investicija od 55 miliona eura predstavlja najveće finansiranje EBRD-a do sada u IT sektoru na Zapadnom Balkanu i u skladu je sa strategijom banke da promoviše rast tehnološkog sektora i digitalizaciju u regionu

Aleksandar Čabrilo i Mersed Čamdžić

Prema riječima Dirka Wernera, direktora EBRD-a za telekomunikacije, medije i tehnologiju, kredit od 55 miliona eura pomoći će HTEC Group u daljem širenju i internacionalizaciji poslovanja putem strateških akvizicija.

HTEC Grupa – regionalni lider

„Zadovoljstvo nam je što ponovo sarađujemo sa HTEC Grupom, koju smo prepoznali i podržali kada je još bila na početku svoje faze širenja poslovanja. EBRD pomaže lokalnim kompanijama da postanu regionalni lideri i izuzetno smo zadovoljni što je naša podrška pomogla HTEC-u da proširi svoje poslovanje i postane jedna od vodećih IT kompanija u regionu i globalni igrač u sektoru softverskog inženjeringa”, rekao je Werner.

Dirk Werner čestita predstavniku HTEC Group

Prema riječima Katarine Urošević, direktorice komunikacija u HTEC Group, ovaj potez je uslijedio nakon nekoliko prethodnih akvizicija, koje su omogućile HTEC Grupi da naraste sa 200 na više od 2000 zaposlenih.

Pristup najboljim svjetskim projektima

„Osnovni razlog zašto rastemo ovom brzinom i poslujemo sa najvećim globalnim kompanijama je da stvorimo najbolje prilike za razvoj naših talenata, kao i da se pozicioniramo tako, da te globalne kompanije dolaze u naš region da bi radile sa najboljim IT inženjerima u svijetu. Osim toga, cilj nam je i da naši kadrovi imaju pristup najboljim inženjerskim projektima u svijetu i rade na najsavremenijim tehnologijama“, istaknula je Urošević.

Mistral Technologies iz Sarajeva, jedna od najprominentnijih tehnoloških kompanija na našem tržištu, nedavno je oficijelno postala dio HTEC Group. Ovo partnerstvo, prema riječima Merseda Čamdžića, direktora Mistrala, ima neprocjenjiv značaj za IT sektor u BiH u stvaranju prilika za rad domaćih stručnjaka sa najvećim globalnim kompanijama.

Zajednički cilj sa Mistralom

“Nažalost, u BiH imamo veliki nedostatak stručnih IT kadrova i naš cilj je da obučimo mlade ljude i damo im priliku da prepoznaju potencijal za rast i napredak u domovini. Želimo im pružiti mogućnost da pronađu svjetski posao u BiH i to unutar Mistrala, odnosno HTEC Group, bez potrebe da mijenjaju kompaniju ili grad u kojem žive”, naglasio je Čamdžić.
Kako dalje navodi direktor Mistral Technologies, kao dio HTEC Group sada imaju preko stotinu aktivnih projekata.

“Ovim strateškim udruživanjem postali smo najveća IT kompanija u BiH, koja trenutno broji više od 600 zaposlenih. Zajednički cilj je da postanemo najveća tehnološka kompanija u regionu jugoistočne Evrope i da se visoko pozicioniramo među svjetske lidere u pružanju usluga razvoja digitalnih proizvoda“, rekao je Čamdžić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić