Novosti

U Kantonu Sarajevo počinje provođenje generacijskog projekta u govedarstvu


U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo potpisan je sporazum za početak realizacije prve faze petogodišnjeg projekta osjemenjavanja u govedarstvu.

Riječ je o generacijskom projektu, čija je ukupna vrijednost skoro dva miliona KM, a u kojem će učestvovati farmeri s područja Kantona Sarajevo koji se nalaze u sistemu podsticaja Ministarstva privrede.

Nosioci projekta su Poljoprivredno-prehrambeni i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a u projektu će, osim farmera, učestvovati i veterinarske stanice, kantonalna inspekcija i federalni zavod za poljoprivredu. Za realizaciju prve faze ovog projekta Ministarstvo privrede izdvojilo je 429.000 KM.

Ministar privrede KS Adnan Delić izjavio je da cilj projekta poboljšanje proizvodno-zdravstvenog statusa mliječnih grla, što podrazumijeva nabavku viskokvalitetnog genetskog materijala za osjemenjavanje goveda na našim farmama.

– Ovim projektom bit će obuhvaćena i selekcija najboljih grla u govedarstvu prema uzgojnom programu što je naša zakonska obaveza koja se vrlo malo ili nimalo provodila ne samo u Kantonu, nego na području cijele Bosne i Hercegovine – dodao je Delić.

Da je riječ o iznimno važnom projektu naveo je i rektor Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Rifat Škrijelj koji je istakao da je saradnja Vlade Kantona Sarajevo i organizacijskih jedinica Univerziteta od posebnog značaja za vitalne segmente razvoja društva.

– Ovo je dugoročna investicija u poljoprivredu kao strateški važnu proizvodnu granu za naš kanton, za kvalitetnu i konkurentnu animalnu proizvodnju, a osim toga ovaj projekt dodatno će utjecati i na razvoj naučnog segmenta jer će iz njega proizaći veliki broj podataka koji će se koristiti za pripremanje naučnih radova, publikacija i istraživanja, što će automatski poboljšati i vidljivost Univerziteta – naveo je rektor Škrijelj, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.