Novosti

Kanton Sarajevo bilježi rast u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje


Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo podsjetilo je da uz sav potencijal za razvoj poljoprivrede Bosna i Hercegovina i dalje uvozi više od 80 posto mesa i mesnih prerađevina, jer se sve manje ljudi odlučuje baviti poljoprivredom.

Navodi se da je Kanton Sarajevo, iako nije primarno poljoprivredna regija, na vrijeme prepoznao trendove i važnost jačanja domaće proizvodnje i već prošle godine u Ministarstvu privrede KS povećan je budžet za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji s 5,5 na 6,1 milion KM, a u 2022. godine dodatno su uvećana ta sredstva u budžetu na 7,5 miliona KM.

– Povećali smo i sve pojedinačne podsticaje, omogućili korištenje sjemena iz vlastitog uzgoja, uveli praksu otkupa tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda. Isplata novčanih podsticaja je redovna, što do sada nije bio slučaj i već imamo rezultate koji su pokazatelj rasta u svim segmentima poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo. Dodatno smo uložili sredstva u unapređenje i modernizaciju kantonalne farme Butmir koja je sada najveći proizvođač mlijeka u BiH – naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

Dodao je i da je samo u oblasti govedarstva zabilježen značajan rast proizvodnje u protekle dvije godine.

– U 2022. godini kroz sistem podsticaja prošlo je 1.557 mliječnih grla, što je u odnosu na 1.277 grla u 2020. godini rast koji nije zanemariv. Primjeren rast, nešto više od stotinu novih grla u ovoj godini, ostvaren je i u proizvodnji mlijeka od krava koje nisu u sistemu otkupa mlijeka, kao i rastu broja junica, te tovne junadi za koje očekujemo do kraja godine rast do hiljadu grla. Raste i broj teladi iz vlastitog uzgoja i očekujemo da ćemo do kraja godine imati blagi rast od pedesetak novih grla, što bi u konačnici trebalo omogućiti 300 teladi iz vlastitog uzgoja do kraja ove godine – precizirao je ministar Delić.

I u oblasti kapitalnih investicija došlo je do rasta interesovanja te se, kako je naveo Delić, očekuje do kraja godine nešto više od 300 grla priplodnih junica koje će također ući u sistem podsticaja za otkup mlijeka.

– Uzimajući u obzir sve navedeno, naše su projekcije da će proizvodnja mlijeka u našem kantonu ići i dalje uzlaznom putanjom, a početak realizacije petogodišnjeg projekta osjemenjavanja visokokvalitetnim genetskim materijalom goveda čini nas dodatno optimističnima da će naša proizvodnja ostvariti rekordne rezultate – istakao je ministar.

U nepune dvije godine, kao Kanton kojem poljoprivreda nije bazna grana proizvodnje, Ministarstvo je izdvojilo više od 13 miliona maraka u poticaj razvoja ove proizvodnje. U novom Zakonu o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju predviđena su i nova povećanja u Budžetu za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, ali i podsticaj prvom stepenu prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Fena)