Tema u fokusu

Union Foods gradi najsavremeniju tvornicu za proizvodnju tortilja tijesta i čipsa u regionu


Jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje Union Foods d.o.o Čitluk, više od 20 godina ekskluzivno za tržište u BiH uvozi i distribuira kolekciju cijenjenih evropskih i svjetskih prehrambenih brendova.

Osnovna djelatnost kompanije je distribucija rashlađenih i nerashlađenih proizvoda, a danas se Union Foods može pohvaliti da je pokrenuo i proizvodnju iz nekoliko vlastitih brendova. Sve uspješne kompanije uvijek idu korak dalje, pa je Union Foods u 2022. započeo izgradnju najveće tvornice za proizvodnju tortilja tijesta i čipsa u regionu, vrijednu 35 miliona KM.

Prema riječima Damira Juke, direktora Union Foods d.o.o. Čitluk, iako su protekle dvije godine bile veoma izazovne za poslovanje, zahvaljujući zalaganju svih zaposlenih uspjeh nije izostao.

Možemo se pohvaliti da Union Foods i u prošloj i ovoj godini bilježi značajan rast prihoda i dobiti. Čak šta više, prihod i dobit u 2022. godini će biti značajno veći od predpandemijske 2019., unatoč značajnom rastu troškova proizvodnje i distribucije”, kaže Juka.

Osim zavidnih finansijskih rezultata, krenuli ste i sa realizacijom novih kapitalnih projekata. Možete li reći o čemu se radi?

Ove godine smo u Orašju počeli izgradnju tvornice za proizvodnju tortilja tijesta i tortilja čipsa. To je investicija vrijedna preko 35 milijuna KM. Planirano je da će proizvodnja početi u 2024. godini. To će biti najveća takva tvornica u regiji. Glavna ciljna tržišta, osim BiH, bit će nam Srbija i Hrvatska. U aprilu prošle godine smo kupili tvornicu krem namaza i čokolada Barprom. Samo u nove strojeve investirali smo više od 2 milijuna KM, tako da je sada ova tvornica opremljena modernom tehnologijom najpoznatijih svjetskih proizvođača. Nakon godinu dana i uz pomoć renomiranih međunarodnih stručnjaka, dobili smo sadašnju recepturu i gotov novi proizvod, krem namaz La Bomba, koji je u rangu sa najboljim proizvodima ove vrste u svijetu. Pažljivo birane sorte lješnjaka i ostalih sastojaka i specijalni postupak proizvodnje, daju La Bombi ”bombastičan” okus. Tajna ovog okusa koji osvaja konzumente, leži u savršenim omjerima kakaa i najfinije kreme od lješnjaka.

Pored klasičnog čokoladnog okusa sa 13 % lješnjaka, u ponudi imamo i malo egzotičnije okuse, koji su određeni novitet na našem tržištu. Osim krem namaza , u proteklom mjesecu smo na tržište plasirali i čokolade za kuhanje La Bomba, a do kraja 2022. planiramo plasman i ostalih novih proizvoda. Uskoro krećemo i sa izvozom proizvoda pod našim brendom La Bomba. Uvođenje novih proizvoda na svako tržište je izuzetno zahtjevan proces, ali trud koji se uloži nerijetko se vrlo brzo isplati.”

Možete li ukratko predstaviti kompaniju Union Foods ?

“Union Foods d.o.o. je društvo osnovano 1997. godine sa sjedištem u Čitluku. Osnovna djelatnost tvrtke je distribucija rashlađenih i nerashlađenih proizvoda. Priča o uspjehu Union Foods-a počinje davne 1988., kada se javlja ideja o organizaciji posla. Početkom 90-tih godina dogodila se i najveća prekretnica u poslovanju tvrtke, a to je bilo uvođenje Zott voćnih jogurta i mliječnih deserta na tržište BiH.

Tada, tradicionalno orijentirano tržište je prepoznalo kvalitetu nove vrste proizvoda, što omogućava Union Foods-u bržu ekspanziju i uvođenje niza drugih svjetski poznatih brendova na naše tržište. Union Foods se nakon toga formira u distributera rashlađenih proizvoda i vrlo brzo postaje jedan od lidera u tom segmentu. Danas Union Foods u svojoj paleti proizvoda ima i brandove nerashlađenih proizvoda, te vlastitu proizvodnju.”

Koje najvažnije projekte/investicije ste realizovali do sada, kad je u pitanju proizvodnja iz vlastitih brendova?

“U prvom redu to je bilo uspješno pokretanje vinarije Hercegovina Produkt, jer se radilo o izuzetno velikom projektu, a inozemna konkurencija na tržištu je bila izuzetno jaka.

Osim vinarije imamo i vlastitu proizvodnju aluminijskih folija, posuda i ovala, prozirnih folija za domaćinstvo, te papira za pečenje pod nazivom Aluking Slim u čemu smo lider na tržištu BiH, a bilježimo stalan rast u prodaji i na inozemnim tržištima.

Također, osnovali smo i Uni-Ves-Plast d.o.o. u 2013. godine na temelju dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji proizvoda od plastičnih masa. PAQ marka obuhvaća proizvode od plastičnih masa za jednokratnu i višekratnu uporarabu, a većina proizvodnje plasira se na inozemna tržišta. Uni-Ves-Plast d.o.o. svojim aktivnostima unaprjeđuje svijest zajednice o potrebi zaštite okoliša. Drugi aspekt društvene odgovornosti poduzeća se ogleda kroz sponzoriranje kulturnih i sportskih aktivnosti u organizaciji lokalne zajednice.

Naš veliki uspjeh je i projekt “Etno selo Herceg“, turističko-ugostiteljsko naselje s preko 50 objekata izgrađenih u tradicionalnom stilu. Ovaj hotelsko-turistički kompleks otvoren je krajem 2008. i prostire se na šest hektara površine, gdje je sagrađeno preko 50 kamenih objekata. Kompleks raspolaže smještajnim kapacitetima u 70 moderno uređenih soba, restoranom i dodatnim sadržajima.”

Koje su najvažnije temeljne vrijednosti Vaše kompanije?

“Ono što je specifično za Union Foods je organizacijska kultura i temeljne vrijednosti koje se prenose kroz cijelu organizacijsku strukturu kompanije. Nastojimo djelovati odgovorno prema našim djelatnicima, potrošačima, robnim markama, partnerima, kao i društvu u cjelini. Težimo gradnji odnosa zasnovanih na uzajamnom povjerenju i lojalnosti.

Naš najveći potencijal su naši djelatnici koji su svojim marljivim radom doveli tvrtku na zavidnu razinu. Upravo zahvaljujući njima Union Foods je postao ono što danas jeste – jedna od najjačih domaćih tvrtki. Pojedinačni rad svakog djelatnika se evaluira na pravilan način i stavlja u kontekst ukupnog djelovanja društva.

Vrhunski brendovi koje distribuiramo su naša velika nematerijalna imovina. Možemo se pohvaliti velikom paletom značajnih brendova koje Union foods distribuira na tržištu BiH kao što su: Zott,Kinder sa svojom svježom linijom snackova,Woerle sirevi, Indomie Noodles,Don Don tostevi, i mnogi drugi.”

Koji su najveći problemi s kojima se danas suočavate u svom poslovanju ?

“BiH se danas suočava s najvišim stopama inflacije u proteklih 25 godina. Troškovi proizvodnje i distribucije rastu već više od godinu dana, a najavljeno povećanje kamatnih stopa postavlja nove izazove pred sve tvrtke, posebno one koje u svom portfoliju imaju proizvodnju. Da bi odgovorili na sve nadolazeće izazove potrebna je implementacija novih tehnoloških rješenja i kreativniji pristup problematici procesa proizvodnje ,distribucije i marketinga.

Naše težnje su usmjerene prema usavršavanju i udovoljavanju zahtjeva i potreba naših klijenata, te će i dalje ostati pokretačka snaga koja će nas voditi k ostvarenju postavljenih ciljeva. U poslovanju ćemo nastaviti raditi na poboljšanju razmjene informacija unutar tvrtke i komunikacije s našim klijentima, te ojačavanju partnerskih odnosa, kao preduvjetima trajnog napretka.

Dugoročni opstanak na današnjem tržištu moguć je samo uz najbolje proizvode i najjače brendove. Naša suradnja sa poznatim brendovima je plod dugotrajnog kvalitetnog rada i analize koja je uvjetovala da postanemo ekskluzivni distributer za navedene proizvode i da budemo pozitivan uzor ostalim distributerima navedenih brendova na ostalim tržištima.”

Kakvi su planovi i očekivanja Union Foods d.o.o. za 2023. godinu i dalje?

“Ulazimo u vrijeme neizvjesnosti, pogotovo jer dolazi nakon covid krize i u vremenu rata u Ukrajini, a koji su uzdrmali mnoge gospodarske i društvene strkture, te nas sasvim sigurno očekuje turbulentno vrijeme u 2023. godini.

Unatoč svemu, nastavljamo sa investicijama u nove proizvodne pogone u BiH, tako da u 2024. godini planiramo u Orašju pokretanje jedne od najsuvremenijih tvornica za proizvodnju tortilja tijesta i čipsa. Ponosni smo što ćemo pokretanjem ovog suvremenog pogona za proizvodnju tortilja moći zaposliti mlade ljude i doprinijeti barem malo zaustavljanju iseljavanja iz ovog dijela Posavine, te jačanju gospodarsko- ekonomskog razvoja BiH. Pažljiva strategija u planiranju rasta kompanije omogućila nam je da postanemo jedna od vodećih tvrtki u ovom segmentu u BiH, a isti princip rada planiramo nastaviti koristiti i u budućnosti.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić