Novosti

Otvoreni Balkan: Zajednički energetski projekti


Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, pokazale su spremnost da u vrijeme energetske krize budu solidarne i rade na zajedničkim projektima u domenu energetike rečeno je tokom održavanja međunarodnih sajmova energetike i zaštite životne sredine održanim prošle sedmice u Beogradu. Na sajmu “Energetika i Ecofair” učestvovalo je desetak zemalja. Među njima nije bilo firmi iz Bosne i Hercegovine, dakle ni iz Republike Srpske čije su kompanije u proteklih 18 godina gotovo redovno izlagale na ovoj privrednoj manifestaciji. Nije bilo ni firmi iz još nekih susjednih država. Unatoč tome ideja „Otvoreni Balkan“ bila prisutna u formalnim i neformalnim poslovnim razgovorimam, a potaknuta je ranije iskazanom namjerom Srbije i Sjeverne Makedonije da će raditi na gasnoj diverzifikaciji, odnosno Srbije i Albanije oko LNG terminala za čiju se gradnju opredjelila Vlada u Tirani.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uoči sajma je izjavila da tri zemlje razmišljaju i o zajedničkoj solarnoj elektrani i balansiranju kao važnom postupku u održavanju energetske stabilnosti.

Okosnica ovog regionalno važnog susreta privrednika bilo je povezivanje svih segmenata i faktora energetskog sektora a čine je proizvodnja i eksploatacija, obogaćivanje, distribucija, transport, skladištenje ili neposredno korišćenje i postojećih i potencijalnih prirodnih resursa i izvora energije. Tome treba dodati i naučno-istraživački rad, pametne tehnologije, ušteda energije, energetska efikasnost, obrazovna podrška i sve druge oblasti koje su deo energetskog temelja i pokretač celokupnog privrednog i javnog života zemlje i regiona

Tokom sajma upriličeno je više tematskih skupova stručnjaka, privrednika i predstavnika vlasti. Impresivni su nagovještaji o savremenom tretmanu biootpada, pepela, mulja, upravljanju kemikalijama i biocidnim proizvodima, te prvim zasadima brzorastućih drvenastih vrbi za energetske potrebe u TE Kolubara.

Piše: Hajdar Arifagić