Novosti

Akvizicija teška 25 milijardi dolara: Nastaje div sa 710.000 radnika


Američki Kroger je u petak objavio da planira kupiti Albertsons u ugovoru vrijednom gotovo 25 milijardi dolara koji bi mogao promijeniti američku maloprodajnu industriju i utjecati na to kako milioni kupaca kupuju svoje namirnice, piše CNN Business.
Ugovorom, za koji se očekuje da će se zaključiti 2024., spojit će se dva velika lanca supermarketa u zemlji i stvoriti jedan od najvećih privatnih poslodavaca.

Dvije firme zajedno imaju 710.000 radnika, gotovo 5.000 trgovina i više od 200 milijardi dolara prodaje. Firme kažu da dopiru do 85 miliona domaćinstava.

Maloprodajna industrija se konsolidirala posljednjih godina, a spajanje bi firmama dalo veći opseg da se obrane od konkurencije Amazona, Walmarta i drugih maloprodajnih divova.

Tradicionalni supermarketi bili su pod pritiskom ovih i drugih firmi – diskontnih lanaca kao što su Dollar General i Aldi, skladišni klubovi poput Costco i internetskih trgovaca mješovitom robom.

Ako se posao sklopi, to bi bilo jedno od najvećih spajanja u istoriji maloprodaje u SAD-u – nadmašujući Amazonovu akviziciju Whole Foodsa 2017. za 13,7 milijardi dolara.

Firma bi postala treći najveći trgovački lanac u Americi po prodaji.

Njegov kombinirani tržišni udio u trgovini mješovitom robom vrijednoj 1,4 biliona dolara iznosio bi 13,5 posto, prema Morgan Stanleyju, što bi ga činilo drugim najvećim trgovcem mješovitom robom iza Walmartova udjela od 15,5 posto.

(BiznisInfo)