Novosti

Vinska cesta Hercegovine dobila nova priznanja


Nakon nedavnog prijema u “Iter Vitis” – Kulturnu rutu Vijeća Europe, sudionici Vinske ceste Hercegovine dobili su priznanje na godišnjem okupljanju te organizacije.

U španjolskom gradu Santiago de Compostela 19. i 20. listopada organizirana je Generalna skupština “Iter Vitisa” te je tom prilikom proslavljeno i peto izdanje nagrade “Iter Vitis”, a tri nagrade dodijeljene su Bosni i Hercegovini.

Nagrade su dobili: Grad Mostar za najbolji vinski grad, Grad Trebinje za najbolju održivu destinaciju i manastir Tvrdoš za najbolju praksu koja unapređuje kulturno-povijesno naslijeđe i vino, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Vinska cesta Hercegovine je prva ruta na zapadnom Balkanu koja je primljena u “Iter Vitis”, a razvoj i promociju ovog projekta u partnerskom odnosu podržavaju USAID Turizam projekt i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ove godine nagrade su dodjeljivane u 13 kategorija, uz zajedničku nagradu s Putom Feničana, a nazočili su predstavnici deset od 25 zemalja članica: Azerbejdžan, BiH, Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Moldavija, Portugal, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kriteriji za dobivanje nagrada “Iter Vitis” su najbolje prakse u oblasti vinskog turizma, kao i inicijative koje štite i promoviraju tradiciju vinove loze i vina i krajolika koji je s njima povezan, inovacije i poštovanje ekološke održivosti.