Novosti

“Zeleni ekonomski razvoj” – projekat koji značajno utiče na energetsku efikasnost


Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u srijedu je upriličio, u saradnji sa ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini, u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH predstavljanje značajnih rezultata projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (Green Economic Development GED). Zemaljski muzej BiH je jedan od 275 javnih objekata u BiH koliko ih je dobilo podršku kroz GED projekt.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) od 2013. realizuje projekt „Zeleni ekonomski razvoj“(GED), koji finansiraju Švedska, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Projekt “Zeleni ekonomski razvoj” doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom/energetskog menadžmenta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda. Projekt obuhvata i aktivnosti u vezi sa obnovljivim izvorima energije.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istakla je da se kroz taj projekt adaptacijom javnih objekata i povećanjem njihove energetske efikasnosti ostvaruju uštede te preostaju sredstava koja se mogu uložiti u druge svrhe. Također se otvaraju “zelena” radna mjesta, te utiče na zagađenje zraka u gradovima.

GED projekt nudi rješenje. Suočeni sa svim krizama koje nas pogađaju istovremeno nudi mogućnost donatorima da se udruže i zajedno sa lokalnim organima vlasti i uz stručna znanja, tehnička znanja UNDP-a da unaprijede efikasnost javnih i privatnih objekata – istakla je ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquis, dodavši da je raduje uspostavljanje novih veza i partnerstava kroz koje će biti unaprijeđena energetska sigurnost.

Rezidentna predstavnica UNDP BiH Steliana Nedera kazala je da je sastanak sa partnerima projekta prilika da se sagleda šta je postignuto u upravljanju energijom i energetskoj efikasnosti u proteklih 10 godina.

Nedera je između ostalog navela da je uz pomoć GED bespovratnih sredstava i grantova mobilizirano dodatnih još 115 miliona KM sredstava koji su došli od partnera sa svih nivoa.

– Svake godine objekti čija je rekonstrukcija, utopljavanje izvršeno u okviru GED projekta štede 12 miliona KM. Ovim projektom je otvoreno 5.700 radnih mjesta. Svake godine se smanji 25 kilotona emisija CO2 – navela je između ostalog rezidentna predstavnica UNDP BiH Steliana Nedera.

Ona je također istakla da su to i rezultati rada ljudi koji su u pozadini toga svega. Kako je navela mnogi načelnici, gradonačelnici i ostali koji rade u upravi su izuzetno posvećeni energetskoj efikasnosti.

Istaknuto je također da BiH ima značajne potencijale za smanjenje potrošnje energije i da ih treba iskoristiti za povećanje provedbe mjera energetske efikasnosti kako u javnom, tako i u stambenom sektoru i industriji, što bi doprinijelo ekonomskom razvoju zemlje usljed smanjenja troškova energije u javnim i privatnim budžetima te kreiranja zelenih radnih mjesta, što je kroz GED projekt u velikoj mjeri već