Novosti

MK Group i AIK Banka donirale 200.000 eura porodilištima u BiH


MK Group i AIK Banka zvanično su uručile donacije porodilištima u Bosni i Hercegovini, u sklopu regionalnog projekta “Podrška porodici”, koji se osim u BiH, realizuje u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Ukupna vrijednost donacija za tri porodilišta u Bosni i Hercegovini iznosi 200.000 eura.
Za ovaj iznos porodilištu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu doniran je laparoskopski stub, dok su donaciju u Republici Srpskoj podijelila porodilišta bolnice “Dr. Mladen Stojanović” u Prijedoru i Bolnice Gradiška, za nabavku prijeko potrebne medicinske opreme.

U ime Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, dr. Aida Đurđević, načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, zahvalila se MK Group i AIK Banci na vrijednoj donaciji.

“Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji, naša ustanova je sada u mogućnosti da dnevno obavi četiri do pet ginekoloških endoskopskih operacija (laparoskopija i histeroskopija) koje značajno doprinose povećanju stope fertiliteta. Ova minimalno invazivna operativna tehnika je zlatni standard u svijetu i doprinosi našoj viziji da se razvijamo kao odjeljenje na kojem će se obavljati sve procedure potpomognute oplodnje”, kazala je dr. Đurđević.

Direktor JZU Bolnica Gradiška dr. Rajko Dodik kazao je kako je ova donacija od izuzetne važnosti za ovu zdravstvenu ustanovu jer će omogućiti kvalitetniju njegu bebama i njihovim majkama.

“Zahvaljujemo se MK Group i AIK Banci što su prepoznali naša nastojanja da obezbijedimo što bolje bolničke uslove, jer samostalno ne bismo bili u mogućnosti nabaviti savremenu opremu”, istakao je dr. Dodik.

Andrija Vukotić, direktor bolnice “Dr. Mladen Stojanović”, složio se sa ovom konstatacijom.

“Donacija je omogućila našim zdravstvenim radnicima da pruže kvalitetniju uslugu pacijentima. Nadamo se da će i druge kompanije slijediti ovaj lijep primjer podrške zdravstvu i porodilištima”, rekao je Vukotić.

Predstavnici MK Group i AIK Banke obišli su porodilišta u sve tri bolnice, i u razgovoru sa njihovim rukovodstvom i načelnicima ginekološko-akušerskih odjeljenja, pohvalili efikasnu realizaciju donacija i nabavke opreme.

Povodom uručenja donacija, Aleksandra Stojanović, direktorica korporativnih poslova MK Group, izjavila je: “Naš program ’Podrška porodici’ postoji već pet godina i namijenjen je našim zaposlenima koji se ostvare u ulozi roditelja. Prošle godine smo ga proširili donacijama porodilištima i pretvorili u veliki regionalni projekt vredan preko 700.000 eura. Na ovaj način pružili smo podršku ne samo porodicama naših zaposlenih, već i budućim roditeljima u zemljama Adria regiona”.

Jelena Galić, predsjednica Izvršnog odbora AIK Banke, je istim povodom naglasila da je ulaganje u djecu zapravo ulaganje u budućnost: “Nama je cilj da pomognemo da uslovi za rađanje novog života budu što bolji u cijelom regionu. Htjeli smo, takođe, da pokažemo roditeljima da smo uz njih i u tako važnom trenutku kakav je rođenje bebe”.

Regionalni projekt “Podrška porodici” ima cilj da obezbijedi bolje uslove za trudnice, porodilje i novorođenčad, ali i da dugoročno pruži podršku porodičnoj politici i mjerama za poticaj nataliteta u zemljama regiona u kojima posluju AIK banka i MK Group. U lokalnim sredinama u kojima su prisutni, tokom proteklih pet godina izdvojile su preko pet miliona eura za društveno odgovorne akcije.