IT i Tehnologija

BiH na niskom nivou po pitanju Industrije 4.0


Bosna i Hercegovina je još na niskom nivou kad je u pitanju Industrija 4.0, poruka je radionice “Implementacija Industrije 4.0 Put u budućnost” koju su danas u Sarajevu organizovali Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH i Društvo za robotiku u BiH.

Potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić podsjetio je da je ta institucija 2019. uradila projekt digitalizacije bh. društva bez kojeg nema ni Industrije 4.0, budući da je obuhvatio skoro sve grane privrede i društvenog života.

Dodao je da je projekt pokazao da je BiH na vrlo niskom nivou po pitanju tranzicije na Industriju 4.0, iako realno nije za očekivati da se svrstamo uz najrazvijenije zemlje u toj oblasti.

Naš cilj treba da bude da uhvatimo korak sa ostatkom svijeta koji snažno ide naprijed po pitanju digitalizacije proizvodnih procesa – poručio je Egrlić.

Sekretar društva za robotiku u BiH prof. dr. Isak Karabegović pojasnio je da se Industrija 4.0 oslanja na više od 40 tehnologija od kojih su bazne robotika, “internet of things”, 3d printanje, “cloud computing”, virtuelna stvarnost i umjetna inteligencija.

Naveo je da je suština Industrije 4.0 izgradnja pametnih fabrika korištenjem svih tehnologija koje su joj podrška.

– Našim kompanijama moramo ukazati na potrebu da što prije krenu u te procese od kojih mogu samo imati koristi i biti konkurentni na globalnom tržištu – naglasio je Karabegović.

Učesnici radionice detaljnije su informisani o transformaciji poslovanja integracijom informacijsko-komunikacijskih tehnologija s ciljem povećanja produktivnosti, te su dobili smjernice za implementaciju ili unaprjeđenje Industrije 4.0. u svojim organizacijama.