Tema u fokusu

Čapljina: Cvijet Hercegovine


Grad vode, sunca, kamena i cvijeća kojeg nazivaju i „cvijetom Hercegovine“ smjestio se na jugu zemlje gdje se rijeke Trebižat, Bregava i Krupa spajaju s Neretvom.

Orijentalni Počitelj

Čapljini pripada i jedan od najljepših historijskih bisera i jedna od najvećih turističkih atrakcija u BiH – Počitelj. Orijentalni grad smješten je u dolini rijeke Neretve, kojeg sa brda vijekovima čuvaju srednjovjekovne tvrđave. Počitelj je sav u kamenu i ljepoti i jednostavno ga je obići pješke, popeti se na zidine tvrđave kako bi se uživalo u prekrasnom pogledu, a zatim se spustiti u neki od njegovih restorana u gradu ili kraj rijeke na sok od nara ili druge ukusne specijalitete.

Hutovo blato – posljednja mediteranska močvara

Hutovo blato je posljednja mediteranska močvara sa velikim brojem endemskih vrsta i najveći rezervat močvarnih ptica. Zaštitni znak Hutovog blata je velika bijela čaplja. Ovdje možete uživati u očaravajućem fotosafariju dok plovite rijekom Krupom i Deranskim jezerom, posmatrajući ptice, ribe i okolinu. U Hutovom blatu žive čak 22 riblje vrste, među kojima je jegulja i nova vrsta ribe prozvana knipovichija hutova.

Kanu safari na Trebižatu

Rijeku koja devet puta ponire u hercegovačkom kamenu najbolje ćete upoznati odlučite li se na kanu safari, interesantnu i sve popularniju turističku atrakciju. Osim što ćete naučiti veslati, vidjeti mnogo riba i ptica te lijepe sedrene vodopade, moći ćete se i poput Tarzana okušati u spustu lijanama.
Nakon kanu safarija možete posjetiti i Gaucho ranč, indijansku oazu nadomak Čapljine, gdje se možete okušati u gađanju lukom i strijelom i indijanskim specijalitetima.

 

Antička vila

Kraj Čapljine se nalaze neka od najznačajnijih historijskih blaga naše zemlje. Tako iz same Čapljine možete prošetati do ostataka nekadašnje rimske vile rustice iz 4. stoljeća, koja spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture.

Pored Mogorjela, u Čapljini se nalazi i najstariji most u BiH – Mustajbegov, odnosno most u Klepcima, koji stoljećima premošćuje obale nemirne Bregave. Izgradio ga je u 16. stoljeću hercegovački sandžak Mustafa-beg, sin Daut-pašin, kao dio starog carigradskog druma. Jedini je autentični most iz perioda Osmanskog Carstva i jedno od najznačajnijih djela osmanske arhitekture.

Pet kilometara južno od grada nalazi se i Gabela, bogato arheološko nalazište na obali Neretve, na kojem su sačuvani ostaci starih gradskih zidina te skulptura kamenog lava – simbola mletačke kulture. Za Gabelu su arheolozi tvrdili da je drevna Homerova Troja.

Jedini karnevalski grad u BiH

Svake godine kruna svih događaja u Čapljini je održavanje Međunarodnog ljetnog karnevala koji se ovdje održava od 1997. godine. Čapljina je jedini grad u BiH koji je član Asocijacije evropskih karnevalskih gradova.

Do Čapljine vode svi važni putevi u zemlji – magistralni put M17, regionalni putevi, autoput na koridoru Vc te jedna od najljepših željezničkih linija na svijetu prema izboru britanskog Guardiana, kao i biciklistička „Ćirina ruta“.

(Autor: S. V.)