Novosti

Woman.Comm konferencija: Žene koje ruše stereotipe i postižu rezultate


Često pričamo o tome da žene nisu u istoj ravni sa muškarcima, manje su zastupljene u politici, ali i u biznisu, gotovo svugdje u svijetu žene imaju manju prosječnu platu u odnosu na muškarce. To je u velikoj mjeri uzrokovano činjenicom što žene uglavnom rade poslove koji spadaju u kategoriju slabije plaćenih zanimanja, te nisu zastupljene na rukovodećim pozicijama.

No, postoji industrija u kojoj žene čine većinu! Za razliku od velike većine zemalja, gdje žene čine manje od 10 % menadžmenta, na Balkanu, a posebno u BiH, žene čine većinu u komunikacijskoj industriji. Osim što vode komunikacijske agencije, na čelu su marketing i PR timova u kompanijama te marketing odjelima medija, ali i uredništva te vlasnice medija. Njihov rad i predanost poslu je nagrađen na prvoj Woman.Comm konferenciji gdje su im dodijeljene nagrade u pet kategorija, a partneri kluba su im obezbijedili vrijedne poklone.

Nominacije za nagradu bile su otvorene na Woman.Comm stranici, gdje su sve članice kluba imale priliku nominovati ženu iz komunikacijske industruje za koju su smatrale da svojim doprinosom zaslužuju nagradu u jednoj od kategorija, a odluku o dobitnicama donio je stručni žiri sastavljen od uspješnih i profesionalnih 6 žena koje imaju dugogodušnje iskustvo u komunikacijskoj industriji i u strateškom rukovođenju, Dželila Čurt, CEO Nova BH TV, Ilarija Bašić, PR stručnjak, Lejla Zorlak Muslić, menadžerica operacije za tržište BiH u Coca-Cola company, Nermina Kelić, direktorica Universal media, Sabina Mujanović, predsjednica Uprave Vienna osiguranja i Vesna Vlašić, direktorica kreativne agencije McCann Sarajevo.

Pokretač cijele priče je Irena Miličević Vukoja, žena koja i sama dolazi iz komunikacijske industrije, vlasnica je Prefix agencije, osnivačica Woman.Comm Cluba čiji je cilj da osnaži žene, ujedini i da zajedno ostvaruju još bolje poslovne rezultate.

Special star

Posebno priznanje za lični doprinos razvoju struke, Woman.Comm of the Year – Special Star nagradu osvojila je sjajna Zvezdana Žujo. Već 24 godine uspješno radi u Bosni i Hercegovini, ustanovila je full-service advertising agenciju Communis. Zvezdana upravlja sa 20 zaposlenih, preko 60 klijenata iz različitih industrija koji dolaze sa 15 tržišta. Članica je svih relevantnih industrijskih tijela u Bosni i Hercegovini i članica je žirija za lokalne i regionalne festivale kreativnog oglašavanja, te je držala brojna predavanja studenttima. Iako je veteran oglašavanja, i dalje je veoma strastvena u svom poslu i uživa u radu u kreativnom i posvećenom okruženju.

„Divno je dobiti jedno ovakvo priznaje i ono je na neki način omaž svim ovim godinama koje su iza mene i iza mog vrijednog tima. Nagrade su važne, naročito u industriji gdje sve nije baš tako lako mjerljivo. Stoga biti Special Star za doprinos razvoju komunikacijskog tržišta je jedna vrsta potvrde, da ne kažem mjerenja, dosadašnjeg rada i zalaganja a za mene je i svojevrsni motivacioni impuls. Ukratko, presretna sam i srce mi je k’o kuća“, kazala je Žujo.

Kao dobitnici ovog posebnog priznanja Aleksandra Dilevska i Publicis Groupe Adriatics su Zvezdani poklonili odlazak u Pariz na Woman’s forum – vodeću globalnu konferenciju koja ima za cilj transformaciju ženskog potencijala u konkretne inicijative i akcije za promjene u društvu, gospodarstvu, biznisu.

Rising star

Melisa Čengić, CRM i PR Manager kompanije Porsche BiH dokazala je da Porsche ne voze samo muškarci. Svojim predanim radom u ovoj, na prvu “muškoj industriji” dokazala je da tu mjesta za žene itekako ima. Zalaganje i postignute rezultate u kompaniji prepoznali su u Woman.Comm Clubu, te joj je dodijeljena nagrada Risig Star. Melisa je inače certificirani računovođa, ovlašteni instruktor engleskog jezika i vlasnica putničke agencije. Za posao u Porscheu kaže da je nagrada za neumorno traganje za poslom koji će je istinski ispunjavati.

„Kao kruna moje predanosti profesiji u posljednje dvije godine došla je i nagrada za Woman.Comm Rising Star. Ponosna sam što sijam među ovakvim zvijezdama, sretna sam što osjetim bezuvjetnu podršku, i zahvalna sam što imam priliku učiti od najboljih! Nebo nije granica, a ja itekako uživam letjeti!“, izjavila je Čengić.

Agency Star

Brankica Janković, ime je koje je dobro poznato u svijetu marketinga. Direktorica je agencije Aquarius, jedne od prvih i najvećih Full-Service Advertising agencija u BiH, koja trenutno broji preko 50 zaposlenih. U marketinškim vodama je više od 25 godina, svoj producentski pečat je stavila na više serija, te veliki broj TV formata. Agencija na čijem je čelu, osnivač je prve gejming televizije KUVO TV, a njen projekat za koji svi sigurno znaju je i muzički festival “Demofest”. Sve ovo, a samo dio smo naveli, bilo je i više nego dovoljno da joj se dodijeli priznanje Agency star.

“Počastvovana sam što je ova nagrada pripala baš meni u godini punoj izazova i što dolazi baš od organizacije poput Woman.comm. Sigurna sam da nas zajedno očekuje još mnogo ovakvih dogadjaja koje ćemo provesti zajedno. I još jednom, hvala vam za nagradu. Važan je dio svih mojih uspjeha”, poručila je Janković.

PR Star

Alena Kulenović Delić, PR Director u McCann Sarajevo, PR radi i živi više od 16 godina. U svijet medija je ušla prije 20 godina gdje je radila kao novinar, TV voditelj, izvršni producent i urednik u nekim od najvećih TV stanica u zemlji. Postepeno je preuzimala ulogu interne i eksterne komunikacije i postala PR menadžer za kompaniju PINK BH, u to vrijeme najveće privatne TV mreže u zemlji. Trenutno obnaša funkciju PR direktora u jednoj od najvećih kreativnih i PR agencija u zemlji, McCann Sarajevo. PR Star priznanje dodijeljeno joj je za profesionalan rad i doprinos struki.

“Komunikacijska industrija je vrlo atraktivna, dinamična i kreativna sfera u kojoj, kada joj se posvetiš svojim punim kapacitetom, donosi puno radosti i uzbuđenja. U konkurenciji izuzetno poslu posvećenih PR stručnjakinja, biti prepoznata za predan i produktivan rad na PR kampanjama i strategijama za klijente iz različitih branši zaista je veliko zadovoljstvo”, kazala je Kulenović Delić.

Media Star

Ana Ćavar, vlasnica je i direktorica portala Bonjour.ba koji danas slovi za najpopularniji bh. lifestyle portal. Ana ne krije zaljubljenost u svoj posao, a kao njegov najdraži dio ističe osmišljavanje i produkciju kampanja za klijente iz lifestyle niše. Tako je sa svojim timom za bosanskohercegovačko tržište producirala kampanje za brendove kao što su: Pantene, Coca-Cola, dm drogerie markt, Adidas, JYSK i mnoge druge. Pored Bonjour.ba Ana je i odlična govornica, posebice na temu motivacije i inspiracije, a njezinu priču je prepoznala i globalna platforma TEDx na kojoj je Ana 2022 godine održala svoj TEDx govor.

„Iznimna mi je čast što sam dobitnica Media Star nagrade i definitivna potvrda da kroz Bonjour.ba uspjevamo doći do čitatelja i klijenata na zanimljiv, inovativan i uvijek autorski način. Ova nagrada na mene stavlja i dodatnu odgovornost da budemo još bolji u kreiranju jedinstvenog sadržaja visoke produkcije za nase čitatelje i klijente, te da budemo još uspješniji u tome da sadržajem na Bonjour.ba inspiriramo svaku ženu da živi život kakav želi“, poručila je Ćavar.

Marketing Star

Nađa Lutvikadić-Fočo, ekspertica je za komunikacije, sa više od 20 godina profesionalnog iskustva, od čega je 17 godina na strani jedne od najvećih i najuspješnijih bh. kompanija, BH Telecom. Sa svojim timom koninuirano bilježi značajne rezultate, kreira i nameće potpuno nove trendove i načine komuniciranja, te uspješno prati trendove koji se svakodnevno mijenjaju u ovoj industriji. Predavačica je na Londonskoj školi za odnose s javnošću BiH.

“Posebna je čast i zadovoljstvo što sam dobitnica nagrade u kategoriji Marketing Star na prvoj Woman.Comm konferenciji namijenjenoj ženama u komunikacijskoj industriji. Nagrada ide za cijeli tim koji je u prethodnim godinama realizirao brojne aktivnosti koje su uticale na promjenu reputacije BH Telecoma”, poručila je Lutvikadić Fočo.

Zvijezde u komunikacijskoj industriji na poklon su dobile i vrijedan nakit zlatare Sofić.

“Upravo snaga kluba ogleda se u spoju mladosti i iskustva, te će klub uskoro dobiti i Woman.Comm akademiju i postati jedan oblik karijerne zajednice koja će za cilj imati upravo da, osim slavlja i uspjeha, networkinga, međusobno se mentorišemo i motivišemo za nova dostignuća. Pokazali smo da hoćemo, da možemo i idemo dalje u istom smjeru!”, poručila je Irena Miličević Vukoja

Iskustvo, ovih sjajnih dama, način na koji se odnose prema životu i poslu prilika su za učenje, inspiraciju i, kod nekih žena, buđenje buntovnog osjećaja “I mi to možemo”, a upravo to se i traži!