Tema u fokusu

Fojnica: Grad zlatnih voda


Iako se ubraja među najstarije gradove u BiH u kojem su svi narodi ostavili poneki trag, glas o Fojnici nadaleko se pronio po otvaranju čuvenog lječilišta.

Decenijama je fojničko lječilište Reumal prva asocijacija za banju i rehabilitaciju zahvaljujući čudesnoj djelotvornosti radioaktivne termalne vode, sofisticiranoj medicinskoj opremi i kadru sa dugogodišnjim iskustvom. Ukoliko niste osoba kojoj je potrebna medicinska rehabilitacija ili liječenje, u Reumal možete doći i na tretmane relaksacije, ljepote i wellnessa.

Prokoško jezero

Na planini Vranici nadomak Fojnice, udaljeno 22 kilometra, nalazi se Prokoško jezero, jedno od najljepših prirodnih jezera naše zemlje koje je zajedno s okolinom još 1982. proglašeno regionalnim parkom prirode.

„Gorske oči“ Vranice okružene su katunima, pastirskim kolibama u kojima se danas služi ukusna hrana i nudi prenoćište, a jedinstveni ambijent jezera privlači veliki broj posjetilaca tokom cijele godine.

Slapovi Kozice

Desetak kilometara od grada, u šumskom okruženju, nalazi se biser Fojnice – nekoliko manjih i većih vodopada čija se visina kreće od 5 do 20 metara.
Slapovi Kozice na planinskoj rječici sve su posjećenija atrakcija grada, a posjetioci mogu uživati u šetnji uređenim šumskim stazama i vratiti se adrenalinskim parkom nazad.

Franjevački samostan i Ahdnama

Najljepši pogled na fojničku čaršiju pruža se sa platoa Franjevačkog samostana koji se nalazi iznad grada. Franjevci su u Fojnicu došli u 14. stoljeću i tu izgradili samostan koji je od tada središnja tačka duhovnosti u nekad pretežno rudarskom naselju. U prostoru samostana nalazi se muzej i biblioteka u kojima se čuvaju vrijedni historijski dokumenti, među kojima treba istaknuti čuvenu Ahdnamu, povelju kojom je sultan Mehmed II bosanskim franjevcima i kršćanskoj zajednici zagarantirao slobodu vjeroispovijesti, kretanja i posjedovanja imovine. Uz Ahdnamu se nalazi i plavi plašt kojim je sultan ogrnuo fra Anđela Zvizdovića prilikom njihovog susreta.

Skijaški centar Brusnica

Jedno od najviših skijališta u srednjoj Bosni nalazi se na Vranici, planini udaljenoj 18 kilometara od Fojnice. Skijaški centar Brusnica na visini od 1.550 metara ima 5 kilometara skijaških staza sa sigurnim snježnim pokrivačem tokom zime, stoga predstavlja pravi raj za skijaše. U ovom centru neće uživati samo rekreativni skijaši već i oni najmanji jer se na skijalištu nalazi i baby-lift, a postoji i škola skijanja.

Posljednje prebivalište kraljice Katarine

Nadomak Fojnice mogu se vidjeti i ostaci grada Kozograda u kojem se nalazio ljetnikovac koji se smatra posljednjim prebivalištem bosanske kraljice Katarine i u kojem je nekada bio službeni ured kralja Tomaša u kojem je on povremeno stolovao. U njegovoj blizini nalazi se i skijalište Fratarske staje.

Petnaestak kilometara od centra Fojnice, na obroncima planine Zahor, smješten je srednjevjekovni grad Kastel, građevina na stijeni koju su po dolasku izgradili franjevci kao molitveni i crkveni školski prostor.

(S. V.)