Novosti

Sarajevo uspješno probudilo IT duh koji pomaže edukacije djece


Akcija prikupljanja novčanih sredstava i laptopa za realizaciju humanitarnog projekta „Probudi IT duh“ uspješno je okončana 29.10.2022. godine održavanjem najbolje Halloween zabave u Sarajevu.

Zahvaljujući velikom odzivu posjetilaca i donatora, prikupljeno je 10.000 KM te su primljene donacije čak 15 laptop računara. Prikupljena sredstva i računari će biti korišteni za organizaciju i realizaciju radionica u trajanju od tri sedmice za vrijeme zimskog raspusta, a tokom kojih će se 30 dječaka i djevojčica iz porodica slabijeg materijalnog stanja educirati iz oblasti digitalnih vještina, sigurnog korištenja interneta, ali i upoznati se sa osnovama programskog jezika Python. Također, planirano je da djeca, učesnici radionice, po završetku radionice dobiju laptop na poklon, čime bi im se omogućilo usavršavanje vještina i nakon završene edukacije.

Pored humanitarnog karaktera zabave, preko 400 posjetilaca je iskoristilo ovu priliku da pokaže svoju kreativnost i kreira maštovite maske iz najboljih filmskih ostvarenja. Sarajevo su tako te večeri posjetili brojni holivudski glumci, Disney likovi ali i likovi iz popularnih holivudskih ostvarenja, tako da žiri nije imao nimalo lagan zadatak da odabere najbolje kostime i maske kojima su dodijeljene nagrade. Odličnoj atmosferi su svakako doprinijeli DJ Mahir Beathouse i DJ Kazumi svojim nastupima.

Realizaciju zabave su podržali sponzori Bjorn, Forsta, Cornflips i agencija Via Media, koja je zajedno sa Udruženjem „Ruku na srce“ i timom @spectivized organizovala ovaj događaj. Također, donatori su kompanije Forsta, ZenDev, Rubicon, Isatis Software solutions, Mistral, Walter Code, Klika i Ministry of Programming, kao i organizatori kviza “Nisam ti pametan”. Veliki doprinos ostvarenim rezultatima u ovoj fazi projekta dali su i mediji Gracija, Ljepota i zdravlje, Radio Sarajevo, Bonjour, Fashion.Beauty.Love i brojni drugi, zahvaljujući kojima je informacija kako o projektu, tako i o zabavi, došla do velikog broja ljudi.

Obzirom da se planirane radionice održavaju u januaru naredne godine, svi koji žele pružiti podršku ovoj plemenitoj priči mogu to učiniti i u predstojećem periodu. Uplatom novčanih sredstava, kao i doniranjem starih ili novih laptopa, omogućit ćete učešće još većeg broja mališana u projektu. Za sve dodatne informacije kontaktirajte udruženje “Ruku na srce” putem e-mail adrese [email protected].

Izvor: PR