Novosti

Šta se uopšte dešava oko Fortenove?


Vijest da je misteriozni ulagač Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio 43.4 posto udjela u kompaniji Fortenova, nekadašnjem Agrokoru Ivice Todorića, dovela je do opće zbunjenosti. Sve je tim čudnije jer izgleda da se stari vlasnik udjela, novi vlasnik udjela i sama Fortenova ne mogu dogovoriti oko toga što se točno događa.

Investitor iz Emirata preko agencije za odnose s javnošću Millenium promocija objavio je priopćenje o prodaji. “Financijska transakcija, koja se odnosi na 43.4 posto udjela Fortenova Grupe d.d., dovršena je u ponedjeljak 31. oktobra”, objavila je u srijedu navečer agencija za odnose s javnošću Millenium promocija.

Saif Alketbi je vlasnik kompanije Flatrace iz Dubaija. Od 2009. do 2015. godine je bio predstojnik ureda prijestolonasljednika Dubaija, šeika Hamdana bin Mohammeda bin Rashida Al Maktouma. S obzirom na to da Ujedinjeni Arapski Emirati ne sudjeluju u sankcijama prema Rusiji, postoji mogućnost da je Saif samo posrednik u prijenosu vlasništva sa Sberbanka na nekog vlasnika u EU, možda čak i samoj Hrvatskoj.

Fortenova ne zna ništa o tome da ju je Sberbank prodao

Čini se da nitko nije obavijestio samu Fortenovu da ima novog vlasnika, a oni čak negiraju samu prodaju, pravdajući se sankcijama koje je EU uvela Rusiji, u kojoj je Sberbank jedna od najvećih banaka.

“Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija”, objavili su.

Krajnje je neobično da kompanija koja se prodaje nema nikakvih saznanja o tome, jer se takve transakcije ne događaju preko noći, a još čudnije je da kompanija pokušava osporiti prodaju od jednog vlasnika drugome.

Prodaji tako velikog udjela u vlasništvu kompanija kao što je Fortenova prethode mjeseci poslovnih, pravnih i financijskih analiza, u koje su nužno uključeni i odjeli u samoj kompaniji, kao i kompanija od kojih se koncern sastoji.

Naime, Fortenova je samo krovna kompanija koja upravlja grupom kompanija. Među tim kompanijama su Konzum, Mercator, Tisak, Jamnica, Roto, Zvijezda, Pik Vrbovec, Belje, Zvijezda i druge. Kupnjom udjela u Fortenovi kupuje se udio u svima njima, a o koliko se velikim kompanijama radi svjedoči podatak da je prošle godine Fortenova grupa prodala Ledo za 615 miliona eura.

U 2021. je konsolidirani prihod iznosio 8.29 milijarde KM, neto dobit 138 miliona KM. Ova godina bi trebala biti još bolja, jer je u prvih šest mjeseci ostvaren konsolidirani prihod od 4.96 milijardi KM, iako uz konsolidirani gubitak 2.38 miliona KM.

Izvor: index.hr