Novosti

Evropski ulagači oprezni, indeksi u blagom minusu


FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.310 bodova.

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale, nakon vijesti o prvom slučaju ebole u New Yorku, no podršku im pružaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati niza europskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.310 bodova.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,25 posto, na 6.404 boda, dok je pariški CAC skliznuo 0,45 posto, na 4.139 bodova, a frankfurtski DAX 0,25 posto, na 9.026 bodova.

Na početku današnjeg trgovanja cijene su dionica bile i na većim gubicima, jer je ulagače uznemirila vijest da je 33-godišnji liječnik Craig Spencer iz New Yorka, koji se nedavno vratio iz Gvineje, zaražen virusom ebole.

Nakon te vijesti, pala je sklonost ulagača prema riziku, pa su utočište potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijim ulaganjem u nesigurna vremena, kao što su državne obveznice i pojedine valute, primjerice japanski jen.

Međutim, tržište podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija.

Dosad je finansijske izvjetaje objavila otprilike petina tvrtki iz sastava STOXX Europe 600 indeksa, pri čemu je njih 68 posto ostvarilo očekivane ili bolje rezultate.

Te su tvrtke u trećem tromjesečju, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, u prosjeku zabilježile rast zarada za 13,7 posto, dok su, primjerice, kompanije iz sastava američkog S&P 500 indeksa izvijestile o 6,8-postotnom rastu dobiti na godišnjoj razini.

Ulagače je ohrabrilo i smanjenje gubitaka američkih terminskih indeksa. Nakon vijesti o prvom slučaju ebole u New Yorku, jutros je terminski S&P 500 indeks bio u minusu 0,7 posto, no oko 12,30 sati taj je gubitak ublažen na 0,3 posto.

Izvor: HINA