Novosti

U Londonu predstavljena Vinska cesta Hercegovine


Vinska cesta Hercegovine predstavljena je, prije dva dana, na prestižnoj večeri članica PATA (Pacific Asia Travel Association) održanoj u samomu središtu Londona.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg tom je prigodom direktorici PATA-e Liz Ortiguera uručio birana hercegovačka vina kao prigodan dar, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Zahvaljujući naporima USAID-ova Programa za razvitak održivoga turizma u BiH, Vinska cesta Hercegovine predstavljena je na ovomu gala događaju koji se tradicionalno organizira u sklopu uglednoga međunarodnog sajma turizma i putovanja ”World Travel Market London 2022”, jednog od najvećih turističkih sajmova na svijetu.

Vinsku je cestu Hercegovine uzvanicima osobno predstavio Ibrahim Osta, direktor ”USAID Turizam”, dok su gosti posluženi vinima autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i blatine vinarija ”Vukoja” i ”Carski vinogradi”.

Inače, Vinska cesta Hercegovine obuhvaća 29 vinarija s područja Čapljine, Čitluka, Ljubuškoga, Mostara, Stoca i Trebinja, kao i stotine povijesnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti odnosno svih turističkih potencijala koje Hercegovina nudi.

U rujnu ove godine, Vinska je cesta Hercegovine službeno primljena u Europsku cestu vina i vinove loze Vijeća Europe ”Iter Vitis”. Upravo je na ”Iter Vitis Awards 2022.” Vinska cesta Hercegovine osvojila čak tri nagrade, i to Mostar kao najbolji vinski grad, Trebinje kao najbolje održivo odredište i Manastir Tvrdoš za najbolju praksu koja oplemenjuje povijesnu baštinu i vino.

Sama ”Pacific Asia Travel Association” osnovana je 1951. godine, neprofitna je udruga koja se temelji na članstvu i djeluje kao katalizator odgovornoga razvitka putovanja i turizma u azijsko-pacifičkoj regiji.

Komentirajući hercegovačka vina, mađarski stručnjak za razvoj biznisa specijaliziran za kinesko turističko tržište Viktor Vereb sinoć je izjavio kako se poglavito bavi dovođenjem kineskih turista u jugoistočnu Europu, uključujući i BiH.

“Nakon što sam posjetio štand Bosne i Hercegovine na WTM-u, posebno me je obradovalo što sam u sklopu ove večere također imao priliku probati izvanredna hercegovačka vina. Mislim da BiH ima veliki potencijal za dugoročni razvoj turizma, a ova večera je bila odlična prilika da se promovira među mnogobrojnim članovima asocijacije PATA iz cijeloga svijeta”, naglasio je.

Ne krijući zadovoljstvo doživljenim Herceg je izrazio ponos činjenicom da se BiH, u ovomu slučaju s osobitim naglaskom na Hercegovinu, može podičiti brojnim blagodatima i kada govorimo o turizmu baziranomu na povijesno-kulturološkim vrijednostima, ali i kada govorimo o domaćoj gastronomiji, enologiji i svim drugim posebnostima i oblicima turističke ponude koje ovo podneblje može ponuditi.

”Naš štand na WTM-u iznimno je dobro posjećen i, nakon nedavne uspješne prezentacije na sličnomu događaju u Izraelu, s radošću mogu kazati kako je naša ekipa, okupljena oko Turističkoga klastera Hercegovine, uradila sjajan posao i kako sam ponosan što ih je Vlada HNŽ-a i ove godine spremno podržala u njihovim nastojanjima. Uistinu mi je ukazana osobita čast osobno primiti sva ova priznanja i pohvale vezane za našu zemlju i biti u mogućnosti predstaviti ovim ljudima ono najbolje što Hercegovina, HNŽ i BiH nude”, kazao je Herceg.

(Fena)