Novosti

Slovenačke Terme Čatež idu na prodaju


Grupa DZS započela je postupak prodaje 45,79 posto vlasničkog udjela u Termama Čatež, jednom od najvećih turističkih preduzeća u Sloveniji, objavljeno je putem internet stranice Ljubljanske berze.

DZS, većinski vlasnik Termi Čatež, i preduzeće Terme Čatež bili su 2017. i 2018. godine zbog finansijskih problema u postupku preventivnog restrukturiranja.

U skladu sa tom procedurom Terme Čatež su prodale stopostotni udio u turističkom preduzeću Marina Portorož. Prenos vlasništva na slovenačko preduzeće Luka Lucija, u vlasništvu menadžera alternativnih investicionih fondova Jonatan Mars, završen je u maju prošle godine, kada su ispunjeni svi ugovorni uslovi odlaganja, piše Seebiz.

DZS, koji se temelji na tri stuba, izdavačko-medijskom, trgovinskom i turističkom, sklopio je sa povjeriocima petogodišnji ugovor o finansijskom restrukturiranju koji je, prema nezvaničnim podacima, uključivao prodaju Marine Portorož, hotela Žusterna i golfa, stečaj u Mokricama, kao i likvidaciju preduzeća Rad Sales.

Prema tadašnjim podacima, u grupi bi trebalo da ostanu izdavačka kuća DZS i Čateške toplice.

Hotel Žusterna sada je navodno na prodaju. Preduzetnik Roberto Kavalaro, koji u istoj zgradi ima piceriju, potvrdio je ljetos za Radio Koper da pregovara o kupovini sa vlasnikom kompleksa hotela i bazena.

Uz DZS, na čijem je dugogodišnjem čelu Bojan Petan, još su dva vlasnika Termi Čatež. Capital družba ima 23,79 odsto vlasničkog udjela u toplicama, dok Delo prodaje 9,15 odsto.

Grupa Terme Čatež, koju nakon prodaje Marine Portorož još uvijek čine vladajuća preduzeća Terme Čatež i kćerka firma Del Naložba, lani je ostvarila 27,6 miliona evra poslovnih prihoda i 2,2 miliona evra operativne dobiti. Čista dobit iznosila je 7,9 miliona evra, pokazuje godišnji izvještaj objavljen na Ajpesu.

Iz jučerašnjeg saopštenja nisu jasni razlozi prodaje termi.

Agencije