Novosti

EU očekuje da će eurozona ući u recesiju tokom zime


Evropska komisija očekuje smanjenje ekonomskog rasta u eurozoni. Recesija je vrlo vjerovatna tokom zime jer se očekuje da će inflacija potrajti duže nego što se prvobitno očekivalo.

Evropska komisija predviđa da će eurozona ući u recesiju tokom zime, jer inflacija nastavlja rasti, prema najnovijoj ekonomskoj prognozi objavljenoj u petak.

Prognoze predviđaju da će visoki računi za energiju koji trenutno narušavaju kupovnu moć potrošača produžiti inflaciju, za koju se očekuje da će porasti na 8,5 posto ove godine, a zatim pasti na 6,1 posto sljedeće godine.

Prognoza rasta za 2023. u međuvremenu je smanjena na 0,3 posto, u odnosu na projekciju iz mjesca jula od 1,4 posto.

Njemačka će vjerovatno imati najlošije rezultate sljedeće godine, s predviđanjem da će se ekonomska proizvodnja zemlje smanjiti za 0,6 posto tokom sljedeće godine, piše Deutshe Welle.

Najveća evropska ekonomija najviše je zavisila o ruskom plinu prije rata u Ukrajini, i već neko vrijeme se bori s pronalaženjem alternativa ruskoj energiji.

U jesenskoj prognozi Komisije očekuje se pad ekonomske proizvodnje u preostala tri mjeseca ove godine, kao i u prvih nekoliko mjeseci 2023.

Očekuje se da će visoke cijene energije, povećani troškovi života i kamatne stope “odvesti EU, europodručje i većinu država članica u recesiju u zadnjem kvartalu godine”, rekla je Komisija.

– Očekuje se da će se rast vratiti u Evropu u proljeće, kako inflacija postepeno bude popuštala svoj uticaj na ekonomiju – navodi se u izvještaju.

(Fena)