Novosti

U KS uskoro počinje jesenja akcija otkupa poljoprivrednih tržišnih viškova


Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ove jeseni, treći put u kontinuitetu, realizira akciju otkupa tržišnih viškova od poljoprivrednih proizvođača iz sistema poticaja Ministarstva.

Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove već je kontaktiralo poljoprivrednike da bi se ustanovilo koliko tržišnih viškova se očekuje u akciji otkupa. Prema prvim podacima, radi se o 130 tona krompira.

Hajrudin Krupalija jedan je od poljoprivrednika koji ove godine ima 40 tona krompira, a koje će Ministarstvo otkupiti putem Direkcije za robne rezerve. Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić sa kolegama iz Odjeljenja juče je na Bjelašnici posjetio tog poljoprivrednika.

– Drago nam je da, poboljšanja koja smo uveli u oblast poljoprivrednih poticaja, daju rezultate. Na ovom imanju imamo dva mladića koji, zajedno sa ocem, obrađuju oko 40 dunuma zemlje. Upravo je naš primarni cilj probuditi interes kod mladih, za izbor poljoprivrede kao zanimanja – izjavio je ministar Delić.

U selu Dujmovići, na području općine Trnovo, Krupalija uzgaja krompir, luk, grah i druge poljoprivredne kulture. U sistemu poticaja su zasijane površine krompirom i lukom. U planu imaju i proširenje, na stočnu proizvodnju, po modelu poticaja krava – tele.

– Gradimo štalu, sljedeće godine planiramo početi uzgoj stoke, za početak deset junica i teladi. Posla ima, zemlje ima, poticaji su dobri i od ovog posla se može lijepo živjeti – kazao je Hajrudinov stariji sin Tarik.

Porodica je registrovala djelatnost nakon što su, poticaji u Kantonu Sarajevo, povećani. Planiraju i dodatno proširenje obradivih površina, u cilju veće proizvodnje krompira i luka, ali i drugih biljnih kultura.

– Jesenja akcija otkupa poljoprivrednih viškova je u pripremi, a sve otkupljene proizvode Ministarstvo će, putem Direkcije za robne rezerve, razdijeliti javnim institucijama i organizacijama koje skrbe o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva Kantona Sarajevo. Predviđena otkupna cijena krompira je jedna KM po kilogramu – saopćila je Služba za protokol i press KS.