Tema u fokusu

Kreševo: Rijetko mjesto u Evropi gdje se skriva kristal dobrog raspoloženja


U znamenitoj Kreševskoj povelji iz 1434. godine prvi put se spominje kraljevski grad Kreševo u kojem se nalazila jedna od rezidencija bosanskog kraljevstva, dvor i utvrda. Poznat je po bogatim nalazištima ruda i minerala te glasovitom Franjevačkom samostanu svete Katarine Aleksandrijske.

U Kreševu se nalazi jedan od tri najstarija franjevačka samostana u BiH, koji potiče iz 14. stoljeća. Kao i drugi franjevački samostani, i u ovom se nalazi vrijedna muzejska kolekcija, jedna od najznačajnijih u našoj zemlji, kao i jedna od najvećih biblioteka.

U biblioteci se čuva raritet svjetskog glasa – Agricolina De re metallica (O kovinama), jedan od svega dva u svijetu sačuvana primjerka iz 1657. godine, knjiga u kojoj se govori o eksploataciji i preradi ruda.

Ispred ulaza u ovaj samostan nalazi se bista fra Grge Martića, rad svjetskog velikana Ivana Meštrovića, a u samostanu se nalazi i njegova spomen-soba u kojoj se čuva i čuvena sablja koju mu je darovao ban Josip Jelačić.

Potkivanje jaja i ta’te

Nadomak Kreševa nalazi se po mnogo čemu jedinstveno selo Vranci. U njemu se nalazi jedan od malog broja rimskih mostova u BiH, a krasi ga veliki broj starih kuća kaplamuša koje su proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

Među kućama u blizini mosta nalaze se i čuvene kreševske ta’te, kako mještani zovu neobični „zvonik“, jedini takav u našoj zemlji, u kojem nema zvona nego se zvuk istovjetan zvonjenju dobiva udaranjem dva čekića od punog željeza u dvije metalne ploče – ta’hte.

Ovo selo poznato je i po zanimljivoj tradiciji potkivanja jaja koja se njeguje stoljećima i simbolizira zrelost šegrta i njegovo postajanje majstorom kovačkog zanata. Samim tim mladić postaje i zreo za ženidbu pa ukoliko na prozoru neke kuće u Vrancima ugledate potkovano jaje, u njoj je sposoban kovač spreman za osnivanje porodice.

Sajam minerala, stijena i fosila

Kreševo i selo Vranci poznati su po bogatstvu rudama, mineralima i rijetkim kristalima za kojima pohode mineralozi i kolekcionari iz cijelog svijeta u potrazi za rijetkim kvarcnim kristalom citrinom, poznatim i kao „kristal dobrog raspoloženja“. Kreševski kraj je jedan od rijetkih u Evropi u kojem se citrin može pronaći.

U Kreševu se svakog oktobra već dvije decenije održava jedini Sajam minerala, stijena i fosila u našoj zemlji, za kojeg se zanimaju brojni sakupljači širom svijeta.

Spomenici

U Kreševu se nalazi najviše nacionalnih spomenika po glavi stanovnika: Stari grad-Bedem, historijsko gradsko područje, Franjevački samostan sa pokretnom imovinom, Rimski most i sedam kuća u selu Vranci, nekropola sa stećcima u Deževicama, Klupama, Komarima i Crnićima.

Pećina u selu Deževica kraj Kreševa danas je drugo najveće katoličko hodočastilište u BiH po broju posjetitelja, daleko iza neprikosnovenog Međugorja.

(E. A.)