Novosti

Predviđa se daljnji rast plaća u realnom sektoru


Zbog poremećaja na tržištu i rasta inflacije u BiH, Udruženje poslodavaca Federacije BiH je s granskim sindikatima pokrenulo pregovore i ispregovaralo nove kolektivne ugovore kojima se predviđa daljnji rast plaća u realnom sektoru, izjavio je direktor Udruženja Mario Nenadić koji je napomenuo da službeni podaci pokazuju da inflacija u FBiH iznosi oko 17,6% dok cijene rastu, zbog čega je potrebno hitno raditi na stvaranju preduvjeta za povećanje plaća. Pritom naglašava da trebaju rasti sve, a ne samo minimalne plaće.

Paket mjera

Poslodavci su predložili paket mjera koje bi doprinijele unaprjeđenju poslovnog ambijenta, a time i povećanju plaća. To se, prije svega, odnosi na smanjenje doprinosa i poreza, brojnih i neprihvatljivih parafiskalnih nameta u poslovanju i drugih opterećenja cijene rada. Rast plaća je interes i samih poslodavaca i na tom tragu smo, narednih dana, zatražili i razgovore s parlamentarnim strankama s ciljem traganja za konkretnim rješenjima“, kaže direktor Udruženja poslodavaca FBiH uz ocjenu da je potrebno žurno mijenjati postojeće stanje u kojem plaćamo najviše doprinose na plaće u regiji, ali i šire.

O nedostatku radne snage

Kad je u pitanju nedostatak radne snage u pojedinim sektorima, Nenadić navodi da nam radnici nedostaju u proizvodnim djelatnostima, građevinarstvu, drvnoj industriji, uslužnim djelatnostima… Istodobno, događa se da izvozimo visokoobrazovanu radnu snagu, a uvozimo niskokvalificiranu.

Neke mjere i vođenje pogrešne politike doprinose tom stanju, ali i odlasku radnika općenito. Osim nepostojanja sustavnih rješenja kojima bi se olakšalo poslovanje i smanjilo opterećenja cijene rada i poslovanja općenito, olako potpisujemo i razne sporazume koji idu u korist takvom stanju, pri čemu postajemo servis radne snage drugima zemljama”, ukazuje Nenadić.

Govoreći o tome kako zadržati radnike u BiH, naveo je da zadržavanje građana u zemlji općenito ovisi o čitavom spektru ključnih i nužnih reformi. Prioritetne aktivnosti vlasti i poslodavaca, istaknuo je, trebaju biti bazirane na rastu neto plaće i poboljšanju položaja radnika.

“Nije rješenje rast bruto plaće, već se mora donijeti propise i mjere koji će osigurati rast neto plaće, tj. onog dijela plaće koji se isplaćuje radniku ‘na ruke’, a s druge strane osigurati smanjenje ukupnih izdvajanja i opterećenja po ovom osnovu”, pojašnjava Nenadić i dodaje da bilo koji daljnji rast bruto plaće sobom nosi nova opterećenja za poslodavce, a time i značajno povećanje cijena, čime je rast plaća u konačnici, nultog ili negativnog efekta po uposlenike.