Novosti

Grad Zenica potpisao ugovore za dodjelu podsticaja za 28 novih start-up preduzeća


Gradska uprava Grada Zenica potpisala je danas 28 novih ugovora u sklopu javnog poziva Mjera 1 Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2022. godinu, odnosno podsticaj za “Moj prvi biznis u Gradu Zenica – START UP“, ukupne vrijednosti 138.625,39 KM.

Maksimalan iznos po aplikantu za ovaj program iznosio je 5.000 KM, a poticaj su dobili aplikanti za 25 obrta te tri d.o.o. preduzeća, a podsticajne mjere usaglašene su s Udruženjem poslodavaca Grada Zenica (UPGZ).

-Udruženje je partner od početka sa Gradskom upravom u ovom projektu i, ono što je važno je da se radi o jednom izuzetno transparentnom načinu na koji konkurišete i na koji budete odabrani – poručila je korisnicima poticaja predsjednica UPGZ Senaida Turkić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović istakao je da su i u proteklih pet godina izdvajali značajna sredstva za ove namjene.

Dodao je kako je i ovim mladim ljudima dostupna kreditna linija, u sklopu koje Grad Zenica poslovnim bankama subvencionira kamate, a zenički poslodavci samo vraćaju glavnicu.

Poslodavci mogu aplicirati i za iznajmljivanje poslovnih prostora pod povoljnim uvjetima u “inkubatoru” koji se nalazi u Poslovnoj zoni 1 te kojim upravlja Razvojna agencija ZEDA, a koji je nedavno dobio i nove kapacitete.

Pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić napomenula je kako se podjela ovih sredstava vrši u skladu sa programom kojeg je usvojilo Gradsko vijeće Grada Zenica, a u raspodjeli sudjeluju UPGZ te ZEDA.

Od ukupno 130 potpisanih ugovora, 37 posto čine mlade žene poduzetnice, a od 130 podržanih obrta 60 posto su, zapravo, mladi ljudi. Tako da je to dobar pokazatelj da mladi imaju ideja te da zajedno mijenjamo sredinu u kojoj živimo – kazala je Mehmedić.

Poduzetnica Amna Gluhić-Smriko bavi se online savjetovanjem u oblasti treninga i sporta, uz podršku nutricioniste, fizioterapeuta i psihologa.

-Ovo su prva podsticajna sredstva koja smo dobili od našeg grada. Naravno da nam dosta znače, s obzirom da do sada nismo imali mogućnost da dobijemo ovakva, bespovratna sredstva. Odlučili smo da ćemo novac utrošiti u unapređenje našeg rada i kupovinu tehničke opreme, koja nam je veoma bitna. Bez te tehničke opreme naš online rad nije moguć – istakla je Gluhić-Smriko.