Novosti

Hidroelektrane na Drini kupuju hotel Rudo ruskog oligarha Rašida Serdarova


Hotel Comsar u Rudom, u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova kupiće preduzeće Hidroelektrane na Drini Višegrad.

Odluku o kupovini 100 posto udjela u hotelu donio je Nadzorni odbor Hidroelektrana na Drini, a trebalo bi da je potvrdi skupština akcionara preduzeća koja je zakazana za 28. novembar.

Hotel će biti plaćen 2,25 miliona KM, što je iznos koji je Comsar, koji hotel prodaje već tri godine, tražio. U početku je hotel prodavan po cijeni od 7 miliona KM.

– Hidroelektrane na Drini sredstva za kupovinu hotela će obezbijediti iz ukupnih potraživanja od matičnog holdinga, navodi se u prijedlogu odluke.

Hotel u Rudom, sa četiri zvjezdice, otvoren je u junu 2014., a zatvoren u januaru 2019. godine. Otvoren je kada je položen i kamen temeljac za HE Mrsovo na Limu sa namjerom da donese profit investitoru Energy Comsar.

Rašid Sardarov je vlasnik naftne kompanije South-Urals industrial Company, kao i izdavačke kuće Sovershenno Sekretno.

U BiH je prisutan od 2011. godine, kada je Odlukom Vijeća ministara BiH, kao značajan investitor, dobio bh. državljanstvo.

U okviru njegove kompanije Comsar Energy RS posluju četiri firme koje se bave termoenergijom, hidroenergijom, eksploatacijom krečnjaka, trgovinom električnom energijom i hotelijerstvom. Sve firme su u potpunom ili većinskom vlasništvu offshore kompanije Comsar Energy LTD sa Kipra.

Ova firma sa Vladom entiteta Republika Srpska ima potpisane ugovore o koncesijama za izgradnju i korištenje termoelektrane Ugljevik III i obližnjeg rudnika koji bi snabdijevao buduću termoelektranu.

Kompanija Comsar Hydro, ima koncesiju za gradnju hidroelektrane Mrsovo, na rijeci Lim kod Rudog, na istoku BiH.

Izvor: indikator.ba
Foto: turizamrudo.com