Tema u fokusu

Livno: Sve popularniji divlji konji


Kažu da najviše sunčanih dana u cijeloj zemlji ima mali grad smješten nadomak Livanjskog polja, najvećeg kraškog polja u BiH, i podno brda Bašajgovac, pod kojim izvire kraška rijeka Bistrica.

Donedavno su samo oni koje su putevi vodili preko Kupresa znali za skriveni biser ovog kraja – divlje konje koje su sretali na visoravni planine Cincar, a danas putnici namjernici dolaze u Livno kako bi ih vidjeli, napojili, nahranili i sa njima se fotografirali. Fotosafari sa divljim konjima na Krugu danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija općine Livno, uz vožnju kanuima i posmatranje ptica na rijeci Sturbi. Prirodu ovog kraja zaista vrijedi obići – kupanje na jezeru Mandek ili rijekama Sturbi i Žabljak, pecanje i vožnju vikiniškim drakarom na Buškom jezeru nećete željeti propustiti, kao ni planinarenje na Kamešnici, Velikoj Goliji, Troglavu… ili pak vožnju električnim biciklima na Cincaru ili paraglajding spust sa Tušnice.

Fotosafari sa divljim konjima na Krugu danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija općine Livno.

Franjevci čuvaju najveće blago

Grad star kao Livno čuva mnoštvo kulturno-historijskih spomenika. Najveći dio vjekovnog blaga čuva se u Franjevačkom samostanu i muzeju na Gorici, na samom ulazu u grad, u kojem se čuva i zaostavština najvećeg livanjskog slikara Gabrijela Jurkića. Prva je to i najveća crkva koju su podigle Osmanlije. Do samostana vode i biciklističke rute Franciscana brdska i cestovna koje su se našle na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam Outdoor Active.

Simboli grada su još Dukatareva džamija sa sahat-kulom iz 16. stoljeća, kao i skroviti most na Dumanu, izvoru Bistrice koje predstavlja geomorfološki spomenik prirode. Firdusov most jedini je koji je ostao na ovoj rijeci i pretpostavlja se da je podignut u 17. stoljeću. Značajan je i Hram Uspenja Presvete Bogorodice, koji je treća najznačajnija pravoslavna crkva u BiH i zaštićen nacionalni spomenik BiH. On također čuva bogatu riznicu starih ikona i kulturno-historijskog blaga. U blizini Livna se nalaze i brojna arheološka nalazišta još od ilirskog doba te nekropole stećaka.

Raj za bajkere

U Livnu se svake godine održava i nekoliko zanimljivih manifestacija, naročito ljeti. Tokom cijelog ljeta posjetioci i građani uživaju u programu Livanjskog kulturnog ljeta, a kruna događaja je svakog augusta kada ovaj gradić rado pohode bajkeri zbog tradicionalnih Motosusreta.

Nadaleko poznat sir

Prva asocijacija na vijekovima stari grad je čuveni livanjski sir koji je višestruko nagrađivan prestižnim svjetskim nagradama za izniman okus i superiornu kvalitetu, svrstavši se tako bok uz bok sa najpoznatijim svjetskim brendovima. Riječ je o žutom tvrdom siru pikantnog i slankastog ukusa koji se pravi od kravljeg i ovčijeg mlijeka, a u ovim krajevima proizvodi se od austrougarskog doba.

(E. A.)