Novosti

Svako treće gazdinstvo u HNŽ-u u vlasništvu je žene


Svako treće gazdinstvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) u vlasništvu je žene, istaknutu je na konferenciji “ZaŽene povezane znanjem i iskustvom”.

Spomenuta konferencija dio je istoimenog šireg projekta koji sufinancira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, a provodi se u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Teme koje projekt “ZaŽene povezane znanjem i iskustvom” stavlja u fokus su, među ostalim, baština i identitet ruralne žene, održivi turizam kao nova prilika za žene u ruralnim područjima, važnosti tržišnih trendova za poslovanje u ruralnom turizmu, ruralne ženi kao promicateljice tradicijske gastronomije u funkciji razvoja originalnih gastroturističkih doživljaja itd.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo” Dijana Katica kazala je kako je cilj današnje konferencije omogućiti ženama da se čuje i njihov glas.

– Hajmo čuti što te žene misle, što rade. Često smo se u Hrvatskoj susretali s time da možda nisu dovoljno prepoznate iako su to u konačnici žene koje se dižu u 5-6 ujutro, imaju možda 50 do 60 krava ili 200 svinja, veliku obitelj i jako su društveno aktivne u kulturnom i društvenom životu svoje zajednice. To je posebno značajno jer te žene u momentu kada nisu „u funkciji” ruralne žene, sređene su žene, žene koje odlaze u kazalište i u kino, i želimo, na neki način, pomaknuti te stereotipe i jednostavno prezentirati uspješne primjere dobre prakse i, ono što je najvažnije, usmjeravamo ih prema turizmu, u ovom slučaju ruralnom turizmu – kazala je Katica.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović u izjavi medijima kazao je kako je ugodno iznenađen statističkim podacima koliko žena je uključeno u ruralni razvoj.

Istaknuo je kako je na području HNŽ-a u registru poljoprivrednih gazdinstava upisano oko 6.000 klijenata, a od toga je trećina žena, što je, po njegovim riječima, vrlo dobar pokazatelj.

– Činjenica je da svih tih 6.000 gazdinstava nisu aktivna svake godine, to je dosta varijabilno. Jedan pokazatelj je da smo u 2021. godini u sustavu poticaja imali 10 posto žena od onih koje su evidentirani. Dakle, mnogo manje je onih aktivnih i odnosi se samo na županijske poticaje starosti do 50 godina i vjerojatno toga ima više pogotovu kada se uzmu u obzir i federalni poticaju, ali i ovo je jako dobar pokazatelj – zaključio je ministar Jović.

Načelnik Čitluka Marin Radišić izrazio je uvjerenje kako će današnji skup pozitivno utjecati na daljnji razvoj općine Čitluk.

– Mi smo donijeli odluku o osnivanju Turističke zajednice općine Čitluk i sve su to neke aktivnosti kojima želimo da se ovdje kod nas u Brotnju steknu uvjeti kako bi se ovdje ostalo i razvijalo cijelo područje općine, da se pored urbanog razvijaju i ruralna područja – istaknuo je načelnik Radišić.

Kroz šest panela na međugorskoj konferenciji razgovarat će se o statusu žena u ruralnim područjima, institucionalnoj podršci i aktivnostima u HNŽ-u, ruralnom turizmu te o konkretnim rutama kao poticaju za poduzetničke inicijative žena u ruralnim područjima.