Tema u fokusu

Ljubuški: Mjesto gdje je Kosača ljubovao


Na lijevoj obali rijeke Trebižat smjestio se još u antičkom dobu prekrasni hercegovački gradić pod imenom Ljubuški, umjerene mediteranske klime sa 2.300 sunčanih sati tokom godine, bogat prirodnim ljepotama i okružen značajnim kulturno-historijskim naslijeđem.

Vodopadi Kravica i Koćuša

Grad sa tipičnim krškim reljefom okružen je plodnim poljima koje natapa rijeka Trebižat, jedina rijeka u Evropi koja ponire devet puta, bogata slapovima, od kojih se posebno ističu popularni vodopadi Kravica i Koćuša.

Vodopad Kravica nedavno je svrstan među najspektakularnija kupališta na svijetu. Nastao je na mjestu odakle Trebižat pada sa visine od 28 metara i izgleda kao prekrasan prirodni amfiteatar širok oko 120 metara.

U selu Veljaci u blizini nalaze se i manje poznati sedreni slapovi Koćuše, čija je visina pet, a dužina pedeset metara. Oba su omiljena izletišta u Hercegovini i jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u BiH.

Najstariji pisani trag

U neposrednoj okolini Ljubuškog pronađen je najstariji pisani trag u Bosni i Hercegovini – Humačka ploča iz 10. stoljeća, koja je bila uzidana na pročelju Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog u Humcu u kojem se i dan-danas čuva.

U okolini Ljubuškog nalazi se i 45 nekropola sa oko 600 primjeraka stećaka od kojih su najznačajnije one u Studencima i Bijači te Zvirićima.

Tvrđava hercega Stjepana

No to nije jedino vrijedno što se u ovom gradu može vidjeti i o njemu čuti. Jedna od najzanimljivijih priča je priča o njegovom imenu koja se veže za srednjevjekovnu tvrđavu hercega Stjepana, ili stari grad Ljubuški, a koja je smještena na istaknutom vrhu krševitog lanca brda Buturovice na 396 metara nadmorske visine, na istočnom kraju Ljubuškog polja. Ko god je prolazio kroz Ljubuški nije mogao ne primijetiti kako ova kula, koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, bdije nad malim hercegovačkim gradom.

U historijskim izvorima ime grada Ljubuškog se javlja prilično kasno, prvi put 1452. godine. No legenda o njemu kaže da je jednom davno herceg Stjepan, ne mogavši odoljeti ljepoti mlade Venecijanke, buduće zaručnice svog sina, poznat po svojoj nekontroliranosti, oteo predivnu venecijansku nevjestu svome sinu i odveo je u svoju tvrđavu da sa njom „ljubuje“, te otud gradu ime. Mjesto gdje je Kosača ljubovao.
Ovaj srednjovjekovni nacionalni spomenik BiH nedavno je obnovljen, a kraj njega se nalazi i paraglajding poletište, koje je uvršteno među top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu.

Vinske ceste

Još davne 1882. u Ljubuškom je osnovana prva vinarija, koja je danas u sastavu velike Hepok vinarije Ljubuški.
U okolini Ljubuškog nalaze se i popularne vinske ceste, dostojne francuskih vinograda, u kojima možete kušati lokalna vina i delicije. Autohtone sorte grožđa za ovu regiju su Žilavka, Blatina, kao i Plavac Mali.

(E. A.)