Novosti

Sarajevo Wood Days 8. i 9. decembra u Skenderiji


Drvni klaster “Namještaj i drvo” BiH sa partnerima organizuje drvno-tehnološku konferenciju “Sarajevo Wood Days 4” 8. i 9. decembra u Centru Skenderija.

Taj tradicionalni poslovni događaj, koji će biti organizovan uporedo sa Privrednim sajmom u Skenderiji, obuhvatit će dvije međunarodne poslovne konferencije i to – “Konferenciju o šumarstvu i drvnoj industriji” i „Konferenciju o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu”, te prateći događaj „Open Business Forum No.1″ – susret privrednika i lokalnih zajednica.

Predstavnici Drvnog klastera “Namještaj i drvo” i agencije za organizaciju sajmova i događaja ,,EventExpo” – Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko danas su na press konferenciji predstavili programe i ciljeve tih konferencija, te dosadašnji rad i efekte nekoliko značajnih konferencija koje su dosad organizovali.

Predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić rekao je da je cilj okupiti vodeće proizvođače u ovoj oblasti, predstavnike vlasti i obrazovnih institucija.

– Asocijacija “Namještaj i drvo” okuplja proizvođače namještaja i kompanije vezane za drvnu industriju. Na dvodnevnoj konferenciji pored domaćih, očekujemo i naše partnere iz Hrvatske i Slovenije. Cilj nam je praviti kvalitetne, brendirane proizvode, dakle što manje izvoziti sirovinu, a što više finalne kvalitetne proizvode – rekao je Mujkić.

Pored predstavnika Drvnog klastera “Namještaj i drvo” i agencije za organizaciju sajmova i događaja ,,EventExpo” – Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko, učestvovat će i partneri konferencije Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora FBiH i drugi.

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je rekao da je Komora prepoznala značaj rada ovog klastera, te da su dali podršku ovoj i ranijim konferencijama. Skup zaključaka sa takvih manifestacija, kako je rekao, podudara se sa onim što žele privrednici i sa nastojanjima i aktivnostima Komore, posebno u ovom segmentu gdje se bilježi značajan izvoz, posebno u drvnoj industriji.

– Cilj nam je da nas kvalitetni namještaj postane brend u svijetu – rekao je Jašarspahić.

Ministarstvo privrede i Vlada KS, kako je rekao ministar privrede KS Adnan Delić, stajalo je u protekle dvije godine iza svih projekta koji radili na pospješivanju poslovnog ambijenta u KS.

– Ovakvi događaji su važni za umrežavanje privrednih subjekata. Neophodno je da iskoristimo svoje znanje, iskustvo i vratimo stari sjaj prerađivačkoj industriji – dodao je Delić.