Novosti

Beč pooštrava pravila za korištenje e-romobila


Zbog velikog broja pritužbi građana austrijska prijestolnica će od sljedeće godine nanovo regulisati korištenje e-skutera. Iznajmljeno vozilo ubuduće neće biti moguće parkirati na trotoar, pratit će se svako njegovo kretanje te će se moći i automatski zaustaviti, ukoliko se odveze na lokaciju gdje njegova upotreba nije dozvoljena.

Anketa koju je sprovela bečka Agencija za mobilnost još jednom je potvrdila mišljenje građana da bi trebalo pooštriti pravila za vozače e-romobila, jer je opasnost od povreda pješaka, slabovidnih lica kao i osoba sa ograničenom pokretljivošću na prometnim mjestima i trotoarima sve veća. Na meti kritika se našla i prebrza vožnja. 86 posto ispitanika smatra da je stroža regulativa neophodna, a najveći problem vide u parkiranju, dok 100 posto korisnika smatra da bi trebalo da postoje novi propisi o tome gdje se vozila smiju, a gdje ne smiju parkirati.

Cilj novih mjera je ujedno i usklađivanje ponude i potražnje. Drugim riječima, u unutrašnjim okruzima gdje je do sada bilo previše vozila i pritužbi, broj dostupnih skutera za iznajmljivanje je ozbiljno ograničen. Dok je ranije pet pružalaca usluga moglo iznajmiti ukupno 2.500 vozila u centru, prema novim propisima to äe biti ukupno 500 vozila, a u okruzima 2 do 9 kao i u okrugu 20 ukupno 1.500. Broj raspoloživih vozila će se povećati u vanjskim okruzima, na primjer na zadnjim metro stanicama gdje je ih bilo premalo. To će, kažu, postići odabirom pružaoca usluga u postupcima javnih nabavki koji ispunjavaju ove uslove. Osim toga, svoju šansu mogu dobiti i manji ponuđači koji pokrivaju samo jedan dio umjesto cijele površine grada.

E-romobili će se moći parkirati samo na parkiralištima predviđenim za nijh. Pozicija svakog vozila će se pratiti u realnom vremenu, ali će se moći i naknadno odrediti. U tom smislu će do kraja 2023. godine širom grada biti postavljeno ukupno 200 stanica i punktova za mikro mobilnost, a tehnički će biti nemoguće da neko ko je 100 metara udaljen od jedne od ovih stanica ne vrati vozilo na mjesto. Pravilno parkiranje provjeravati će inspektori kompanija koje iznajmljuju e-skutere, ali će ubuduće to ovlaštenje imati i inspektori javnih površina. Kod nepropisno parkiranih skutera kazne snose kompanije koje opet mogu kazniti i korisnike.

Vozila moraju biti opremljena sa dva nezavisna uređaja za kočenje, pokazivačem smjera i uređajem koji može emitirati zvučni signal. Vrlo važno je i podnožje koje sprječava prevrtanje vozila čak i po vjetrovitim vremenskim uslovima. Za sada vozila ne moraju biti registrovana.

Zahvaljujući tehničkom razvoju, ubuduće će biti moguće definisati područja u blizini zdravstvenih ustanova i socijalnih stanova gdje ulazak sa e-romobilom nije dozvoljen, u suprotnom će se vozilo automatski zaustaviti. U područjima gdje postoji ograničenje brzine kao što su pješačke zone e-skuter će automatski kočiti.

Foto: (c) PID/ Christian Fürthner
PID/ David Bohmann 
Mobilitätsagentur Wien/ Stephan Doleschal