Novosti

Druga godišnjica prve Poslovne asocijacije Norveška – BiH


Sutra će se u Hotelu Europa u Sarajevu obilježiti druga godišnjica od osnivanja prve Poslovne asocijacije Norveška – BiH (NBBA). Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen, koji je inicirao osnivanje NBBA, i predsjednik NBBA Jan Morritz Olsson ugostit će ovaj događaj. Svoje prisustvo potvrdili su članovi Asocijacije, investitori i privrednici iz Norveške i BiH, kao i predstavnici bh. vlasti.

„Ciljevi koje smo postavili pri osnivanju NBBA u kontekstu poslovanja u polju zelene energije – vjetra, solarne i hidroenergije, uspješno su ostvareni. Zahvaljujući NBBA, Norveška je postala najveći investitor u BiH u sektoru zelene energije. Bilateralni odnosi koje uspješno gradimo posljednjih 25 godina, rezultirali su prisustvom norveških kompanija u BiH sa investicijama, a trenutno ih je nekoliko u proceduri sklapanja partnerstva. Upravo navedeni konkretni rezultati i poslovanja koja donose nova radna mjesta omogućavaju BiH da se suoči sa problemom odliva mozgova.“, izjavio je Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen.

„Inicijalni cilj koji smo postavili prilikom osnivanja NBBA – povećanje norveških investicija u BiH – uspješno je ostvare. Zahvaljujući NBBA, Norveška je postala preferirani partner i jedan od najvećih investitora u BiH u sektoru zelene energije. Bilateralni odnosi koje uspješno razvijamo posljednjih 26 godina rezultirali su investicijama norveških kompanija u BiH. U planu je i nekoliko novih projekata. Cilj NBBA nije samo osnaživanje naših bilateralnih i trgovinskih odnosa, već i stvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. Ostali sektori su također od velikog interesa za NBBA – IT, turizam, kao i mašinska i drvna industrija“, kazao je ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen.

U novembru ove godine je u organizaciji Norveških ambasada u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa NBBA, organizovana i uspješno implementirana najveća regionalna regionalna konferencija obnovljive energije: „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”.

Na konferenciji su se sastali politički lideri iz regije Zapadnog Balkana, predstavnici Norveške vlade, te predstavnici najvećih kompanija iz polja energetike iz zemalja Zapadnog Balkana i Norveške. Bila je ovo jedinstvena prilika za poslovnu saradnju, posebno imajući u vidu aktuelnu energetsku krizu na globalnom nivou i značaj regionalne saradnje u tom kontekstu.

Uprkos ograničenjima koja je pandemija donijela u proteklom periodu, NBBA namjerava nastaviti promovirati i olakšavati nova ulaganja između Norveške i BiH.