Novosti

Biznismen Nesko Bronja u Švicarskoj ima nekoliko firmi, a pokrenuo biznis i u domovini


Magazin Forbes prije desetak dana objavio je listu zemalja sa najvećim brojem stanovnika koji žive u dijaspori. Na toj listi, koja objedinjuje 151 državu, Bosna i Hercegovina se nalazi na drugom mjestu.

Bosanskohercegovački iseljenici širom svijeta tradicionalno su jako darežljivi kada je riječ o novcu koji u gotovini šalju svojim porodicama u matičnoj zemlji. Doznake dijaspore “popravljaju socijalnu sliku” i doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije. Sve više Bosanaca i Hercegovaca odlučuje se i za pokretanje biznisa u domovini i na taj način doprinose otvaranju novih radnih mjesta.

Jedan od njih je i Nezir Nesko Bronja, koji je u Željeznom Polju u općini Žepče pokrenuo nekoliko različitih privatnih biznisa. Bronja od 1987. godine živi i radi u Švicarskoj, gdje je upoznao i suprugu Ševalu, koja je porijeklom upravo iz Željeznog Polja. Bračni par Bronja tamo je otvorio benzinsku pumpu Zaha, tržni centar, a suvlasnici su još nekoliko firmi u Željeznom Polju.

– Dio novca koji sam zaradio u Švicarskoj uložio sam u Bosni. Naravno, nije moj život uvijek bio tako lagan. Prvih desetak godina u Švicarskoj radio sam za druge i u nekoliko firmi. Radio sam kao vozač, drvosječa, vozio bager i kamione, zimi sam radio i u skijaškom centru Verbijer. Iskustva koja sam stekao iskoristio sam za otvaranje firme 1997. godine koja se bavila hortikulturom. Uređivali smo bašte i parkove širom Švicarske. Potom sam otvorio i firmu koja se bavila održavanjem puteva, zimsku službu,  te prodajom i iznajmljivanjem četverotočkaša, a, u međuvremenu, sam se počeo baviti nekretninama u Švicarskoj, Hrvatskoj i BiH, ali i u Engleskoj – kaže Nesko Bronja.

 

U većini poslova je bio veoma uspješan, ali bilo je i projekata na kojima je pretrpio finansijske gubitke.

– Čovjek mora biti spreman i na poraze. Suprugu Ševalu sam upoznao 2011. godine, a poslije 12 mjeseci smo se vjenčali. Ne kažu bez razloga da iza svakog uspješnog čovjeka stoji žena. Zajedno smo širili naše biznise. Sa njom sam zavolio Željezno Polje i donijeli smo odluku da počnemo sa nekoliko investicija, kako bi olakšali život stanovnicima ovog prelijepog mjesta u općini Žepče. Tako je 2012. godine i počela saradnja sa braćom Bećirović, rođacima moje supruge. U početku smo im finansijski pomagali oko nabavke vozila, autobusa, povećanja kapaciteta proizvodnje pilića. Tako smo postali suvlasnici firme Bećirović. Nakon toga je 2013. godine došla ideja da se izgradi benzinska pumpa, koja će olakšati život svim stanovnicima Željeznog Polja. I tako je 7. novembra 2014. godine počela raditi pumpa „Zaha Benz“, kojoj smo dali ime po mom ocu Zahi – nastavlja uspješni poduzetnik.

 

Dvije godine nakon otvorenja pumpe, bračni par Bronja je na ulazu u Željezno Polje kupio objekat koji su preuredili i u kojem su u aprilu 2016. otvorili i shopping centar.

– U sklopu tog centra je otvoren market, frizerski salon, fitness centar, prodavnice garderobe i restoran. Najsretniji smo kada otvaramo nova radna mjesta i pomažemo ljudima u Željeznom Polju. Oni nas izuzetno cijene i poštuju i na svaki način pokušavamo da im omogućimo bolji život. Naše firme su društveno odgovorne i redovno učestvujemo u humanitarnim akcijama i pomažemo ljudima kojima je to potrebno. Tokom strašnih poplava 2014. godine angažirali smo Firmu Bosman iz Sarajeva, koja je 10 dana radila na pročišćavanju puta za vrijeme poplava. I pored određenih neugodnosti koje smo doživjeli, nastavljamo širiti svoje poslove i otvarati nova radna mjesta. U Željeznom Polju pored rodbine imamo i veliki broj prijatelja, ali i nekoliko neprijatelja, kojima smo puno pomogli. Oni su nam pokušali zagorčati život i poslove. O njima ćemo nekom drugom prilikom. Sada želimo govoriti samo o lijepim stvarima – govori na kraju Nesko Bronja.