Novosti

Osnivač Alibabe Jack Ma pronađen nakon dvije godine


Nekoć jedan od najbogatijih kineskih biznismena, osnivač Alibaba grupe Jack Ma nestao je iz javnosti prije dvije godine nakon sukoba s kineskim vlastima. Ma je kritizirao kinesku partiju pa je netragom nestao, što je pobudilo sumnje da je možda nestao zauvijek.

No, Financial times piše kako su ga pronašli živog i zdravog, ali ne u Kini, već u Japanu, u Tokiju.

Jack Ma bio je dugo vremena slovio kao zaštitno lice napredne kineske tehnologije i pojavljivao se po svuda kao pravi jet seter ili celebrity, ali nakon što je 2020. godine održao govor u kojem je kritizirao kineski financijski regulatorni sustav, Ma je ispario s lica zemlje. Njegove su riječi tada razljutile kineske vlasti, potaknuvši intenzivan regulatorni nadzor nad njegovim poslovanjem i širu akciju slamanja tehnoloških tvrtki u zemlji.

Kako saznaje FT, Ma već pola godine živi u Tokiju, živ i zdrav.

Poput Kine, Japan je tijekom pandemije imao neke od najstrožih graničnih kontrola na svijetu, ali ‘bezvizni‘ režim ponovno je uspostavljen prošlog mjeseca. Nasuprot tome, u Kini još uvijek postoje mjere zabrane kretanja zbog Covida, što je dovelo do prosvjeda protiv vlasti o kojima zadnjih dana pozitivno pišu svi zapadni mediji. Osim medija, prosvjede podržavaju i mnogi zapadni predsjednici poput Justina Trudeaua koji javno podržava kineske prosvjednike, dok je domaćim, prije koji mjesec zamrznuo bankovne račune. Reklo bi se, podržava prosvjede ali ne u svom dvorištu.

Maova kritika kineskih vlasti stigla je otprilike u isto vrijeme kao i poziv Pekinga za ‘zajedničkim prosperitetom‘, konceptom da bogati moraju dijeliti svoje bogatstvo kako bi se stvorilo ravnopravnije društvo. Takva politika kineskih vlasti pogodila je posebno tehnološke tvrtke kao i tvrtke za nekretnine, što je dovelo do pada neto vrijednosti najbogatijih u zemlji.

Ma, koji je na svom vrhuncu bio vrijedan oko 61 milijardu dolara u listopadu 2020., sada vrijedi oko 30,7 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. To je djelomično zato što je cijena Alibabine dionice pala oko 75 posto u odnosu na vrhunac iz 2020. Sada kada su ga pronašli, pitanje je što će Ma napraviti. Jedno je ipak sigurno, a to je da se u Kinu neće vratiti.

(Lider.hr)