Tema u fokusu

Šta posjetiti u Neumu mimo ljetne sezone?


Jedini izlaz BiH na Jadransko more nalazi se u gradiću Neumu koji je zahvaljujući blagoj klimi i povoljnom položaju naseljen još od drevnih vremena.

Sezona u Neumu otvara se već u rano proljeće kada se počnu puniti hotelski i apartmanski kapaciteti, a do njega je sada lakše doći zahvaljujući novoj cesti koja se pruža od Stoca.

U Neumskom zaljevu, koji se nalazi u okviru većeg Malostonskog zaljeva kojeg zatvara poluotok Klek, more je mirno sa prosječnim temperaturama od 32˚C u julu i augustu.
Turizam se ovdje počinje razvijati 1911. godine kada su austrougarski namještenici zatražili od Zemaljske vlade da im izgradi smještajni objekat i uredi dio plaže za njihove porodice.

U Neumu je sve blizu plaže: smještaj, prodavnice, lokali… Svi veći hoteli nude ronjenje, parasailing, iznajmljivanje brodica kojima se možete provozati zaljevom te vodenih skutera i pedalina.

Neum ima i svoj dom zdravlja, poštu, banke, trgovine te male privatne restorane koji obogaćuju turističku ponudu grada.

Hadžibegov grad

Bilo da idete starim putem preko Svitave ili novim iz Stoca, u okolini Neuma možete vidjeti značajno kulturno-historijsko blago BiH.

Na putu od Stoca prema Neumu naići ćete na kameno zdanje Starog Hutovog ili Hadžibegovog grada, kraj kojeg je nekada prolazio i prahistorijski Veliki put ili Put soli iz Stona. Vjeruje se da je bosanska kraljica Katarina 1463. godine ovim putem pobjegla pred Osmanlijama u izgnanstvo, najprije u Ston, a onda u Rim.

Grad se naziva Hadžibegov po hadži Mehmed-begu Rizvanbegoviću koji je 1802. godine postao prvi i bio jedini kapetan Hutovske, posljednje osnovane kapetanije u BiH do 1832. godine.

Ovo arheološko područje koje uključuje tvrđavu i tri ploče smještene u lapidariju Zavičajne kuće u Hutovu zaštićeno je kao nacionalni spomenik BiH, a u njegovoj blizini nalaze se i tri nekropole sa stećcima.

Rimsko selo

Neum je naseljen još od rimskog doba, o čemu danas svjedoči malo selo dva kilometra udaljeno od njega. Vranjevo selo je u 1. stoljeću bilo značajno rimsko naselje koje je u kontinuitetu trajalo sve do 6. stoljeća p. n. e., a arheološko područje i nekropola sa stećcima u njemu proglašeni su nacionalnim spomenikom.

U blizini Hadžibegovog grada nalazi se crkva posvećena svetoj Ani, majci Blažene Djevice Marije, sagrađena oko 1619. godine koja je zaštićen nacionalni spomenik BiH.
U okolini Neuma nalazi se još nekoliko interesantnih nekropola sa stećcima koje su uvrštene i na listu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, ali i listu nacionalnih spomenika.

U Neumu se često održavaju seminari i različite manifestacije među kojima je najpopularniji Festival animiranog filma.

Piše: E. A.