Novosti

U 2023. moguće manje cijene gasa i do 20 posto


Ukoliko od Nove godine ostane na snazi trenutna formula za izračunavanje cijene gasa moglo bi doći do pojeftinjenja ovog energenta i to moguće u značajnom iznosu jer je došlo do pada cijene barela nafta, ali i pada odnosa dolara prema konvertibilnoj marki, istaknuo je za N1 Almir Bečarević.

Bečarević iznosi egzaktne pokazatelje zbog čega bi gas mogao pojeftiniti minimalno 10 do maksimalno 20 posto.

U zadnjih mjesec dana pala je cijena značajno dok je u proteklih devet mjeseci sa 120 pala na 85 dolara po barelu koja je cijena i danas. Druga stavka koja utječe na cijenu gasa je dolar koji je također pao u odnosu na konvertibilnu marku što znači da bi s početkom 2023. godine moglo doći do jefitinijeg gasa”, kazao je Bečarević.

S Novom godinom slijedi i novi ugovor te je Bečarević stava da bi trebalo ostati na ovoj formuli po kojoj bi i došlo do nove, povoljnije cijene gasa. Međutim, ukoliko ruski partner bude insistirao na novoj formuli doći će do totalnog kraha tržišta.

Ako se bude formula promijenila da se cijena gasa formira na bazi prosjeka po cijeni sa berzi to je katastrofalno”, upozorio je Bečarević.

Podsjetimo, od cijene gasa ovisi i cijena centralnog grijanja u sarajevskim toplanama.

Bečarević je na kraju kazao da pojeftinjenje gasa osvisi i od Vlade FBiH odnosno koliko će ući u značajnu kalkulaciju što bi bilo povoljno za korisnike pogotovo u hladnim mjesecima od januara do proljeća što će, prema Bečarevićevim riječima, značiti i dobitak za kućne budžete.

Izvor: N1