Novosti

Svjetski prvak će u Kataru zaraditi bogatstvo, evo koliko novca donosi samo prolazak grupne faze


FIFA je u odnosu na SP 2018. u Rusiji povećala nagradni fond za Mundijal u Katru pa će reprezentacije imati dodatni motiv u borbi za titulu svjetskog prvaka. U igri je više od 425 milijuna eura.

Kako pišu brojni svjetski mediji, to je povećanje u iznosu od nešto manje od 40 miliona eura u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, dok je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nagradni fond iznosio nešto više od 345 miliona eura.

Iako je to značajan iznos, navodi se da će FIFA imati prihode od nevjerovatnih 4,45 milijardi eura u 2022. godini, s tim da će samo od TV prava inkasirati 2,5 milijardi eura. Još u aprilu ove godine potvrđeno je da će novi prvak svijeta inkasirati rekordnih 40 miliona eura, što je povećanje za više od tri miliona u odnosu na 2018. godinu.

Prije 2006. godine, navodi se, prvak svijeta nikada nije inkasirao više od devet miliona eura, dok je Italija za osvajanje titule prvaka svijeta 1982. godine zaradila nešto više od dva miliona eura, što je možda i najbolji pokazatelj koliko je novac postao važan faktor nogometu kao sportskoj industriji.

Iako svaki tim mora platiti nešto manje od milion i po kotizacije za učešće na Svjetskom prvenstvu u Kataru, iz ove države će se svi vratiti znatno bogatiji.

Za učešće u grupnoj fazi FIFA je osigrala nagradu od 8,7 miliona eura za svaku selekciju, dok je za plasman u osminu finala zarada u iznosu od 12,5 miliona eura. Za plasman u četvrtfinale je osigrana novčana nagrada od gotovo 16,5 miliona eura, dok će se četvrto mjesto nagraditi sa 24 miliona eura.

Za treće mjesto je osigurana nagrada od 26 miliona eura, drugoplasirani će inkasirati 30 miliona dolara, a prvak svijeta ukupno 42 miliona dolara.

FIFA će također osigurati i nešto više od 200 miliona eura kompenzacije klubovima čiji će igrači igrati na Mundijalu.