Novosti

Uručena priznanja za 20 najuspješnijih inženjerskih rješenja bh. kompanija


U Sarajevu je 9. decembra 2022. godine, održan peti po redu BH Engineering Weeks pod nazivom “Budućnost pripada nama”.

Ovo je ujedno i jedinstvena prilika za kompanije i CEO menadžere, inovatore i kreative da predstave ali i stručno diskutuju o najnovijim trendovima u inovaciji, tehnologiji, razvoju u praksi novih proizvoda koji će podstaći ekonomski održiv razvoj.

Projekat je osmišljen sa jasnim ciljem povezivanja inžinjerske zajednice i privrede te prezentacijom uspješnih projekata/proizvoda Made in BiH želi istaknuti doprinos i značaj kojeg ti projekti reflektuju na poboljšanje života građana BiH, globalni uticaj i zapošljavanje u cjelini jednako kao i na privredni razvoj.

20 najboljih inženjerskih rješenja u 10 kategorija primila su priznanja za svoje uspjehe i inovacije koje su predstavile u proteklom periodu. Tri specijalna priznanja dodjeljena su za projekte na nivou Kantona Sarajevo a tri na nivou Federacije BiH.

U kategoriji Inovacije / istraživanje i razvoj novih proizvoda priznanje je dobio Semiru Osmanoviću za Automatsku mašinu za aromatizaciju automirisa iz Tuzle, u istoj kategoriji je dodjeljeno priznanje i Damjanu Puljiću za projekat Ecological.

Za klasu održivi razvoj/ voda, bioresursi priznanje je uručeno Aldinu Aliću iz Zenice za projekat pod nazivom Greenhouse za gradske sredine.

Pod kategorijom Telekomunikacije priznanje odlazi u Mostar a dobitnik je Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju za projekat Redukcija šumskih požara.

Priznanje u IT kategoriji dodjeljeno je projektu Software za upravljanje cijenama zasnovan na podacima, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju namijenjen za Telekom industriju a priznanje je na pozornici preuzeo Igor Čuk.

U kategoriji Proizvodni inžinjering /Automatizacija i robotizacija industrijskih postrojenja/ priznanje je uručeno Centru za edukaciju – DIZART.

Priznanje za Održivi razvoj/energetika, voda, bioresursi/ dodjeljeno je projektu Pasivna kuća Jelač a nagradu je preuzeo gospodin Bilal Kujović dipl.ing.arh, direktor firme i vodeći arhitekta na projektu Pasivna kuca Jeleč. U istoj kategoriji priznanje je uručeno i UNSA Mašinskom fakultetu ispred kojeg se obratila prof. Dr. Džana Kadrić.

Za kategoriju Infrastruktura /putna, vodosnabdijevanje, urbanizacija naseljenih mjesta kompanija TZI INZENJERING- u d.o.o je dobila priznanje za čak četri projekta: Petlja Stup, Pješački mostovi sa kosim kablovima, Tunel Kobilja Glava i Vijadukt Babina rijeka.

U kategoriji IT industrija Mobilnost i transport priznanje je dobio projekat Patrola.ba – Kreiraj prijavu i prati realizaciju, Origin d.o.o i gospodin Nermin Ćatović.

Nagrada za kategoriju “studentski projekti” uručena je dvojcu Asadu Grabovici i Kreimu Oruču za projekat Mr. Bob – robotski batler koji pokušava olakšati život za osobe sa invaliditetom.

Priznanje je uručeno i Mersihi Mehić u kategoriji Inovacije / istraživanje i razvoj novih proizvoda za projekte Moj posao.ba i Kolektiv d.o.o.

U kategoriji Kreativna industrija /Koncepti i kreativni dizajn/ priznanje osvojio je projekat Svjetla Sarajeva te je priznanje otišlo u ruke Jasmine Memić i Srđe Hrisafović.

Specijalna priznanja (Inžinjerske zvjezdice) na nivou Kantona Sarajevo dodjeljena su:

  • EKO GRAD sa projektom Aparat za čišćenje prirode-reciklomat
  • OREA Bazar sa istoimenim projektom
  • Ministry of Programming pod projektom Biocertica
  • Inžinjerske zvjezdice na nivou Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljena su:
  • DERUBIS CARAVANS sa projektom Derubis Caravan Series 5
  • Fikret Alić sa Inovaciom “Adaptivni toplinski izvor Eureka
  • ADK d.o.o. Travnik i projekat E-dokumentacija za potporu proizvodnje