Delić: Nastavljamo s otkupom tržišnih viškova od naših poljoprivrednika

Delić: Nastavljamo s otkupom tržišnih viškova od naših poljoprivrednika

Nakon što je Odjeljenje za stručne poljoprivredne poslove Ministarstva privrede Kantona Sarajevo prikupilo podatke od poljoprivrednih proizvođača iz sistema podsticaja o količinama tržišnih viškova, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je zaključak o otkupu i cijeni otkupa tržišnih viškova krompira.

– Nastavljamo s otkupom tržišnih viškova od naših poljoprivrednika, a ovo je treći otkup u nizu. To je praksa za koju se nadamo da će postati standard za svaku narednu godinu. Naši poljoprivrednici moraju imati sigurnost, moraju znati da će imati gdje plasirati svoje proizvode, a upravo ovim organiziranim otkupom, želimo im pružiti tu sigurnost – kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Ove jeseni poljoprivrednici su iskazali viškove oko 130 tona krompira, a Vlada je donijela odluku da otkupna cijena iznosi jednu KM po kilogramu krompira.

Krompir će se podijeliti ranjivim i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, kao i institucijama koje zbrinjavaju učenike i studente, a nakon što Direkcija za robne rezerve izvrši otkup viškova merkantilnog krompira. Planirano je da se krompir distribuira javnim kuhinjama Crveni križ, Merhamet, Stari Grad, Dobrotvor, Kruh sv. Ante i Jelo na kotačima, Udruženju građana Pomozi.ba, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, JU Terapijska zajednica Kampus Kantona Sarajevo, KJU Gerontološki centar, JU Studentski centar, JU Gazi Husrev-begova medresa, te Studentskom centru Islamske zajednice.

Otkup krompira počet će po prethodno objavljenom obavještenju na web stranici Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo, što se očekuje u narednih desetak dana, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.