Novosti

U stečaj otišla firma koja je osnovala online trgovinu kupitehniku.ba


Društvo Techstar d.o.o. Sarajevo (raniji naziv Kupi tehniku d.o.o. Sarajevo), a koje je bilo osnivač online trgovine kupitehniku.ba, otišlo je u stečaj.

Stečajni postupak je otvoren 11. novembra 2022. godine, a za stečajnog upravnika imenovana je Amra Karić.

Firma je nasljednik General servisa a poslovalo je u divizijama maloprodaje, veleprodaje, transporta, servisa, reciklaže i online prodaje.

Online trgovina kupitehniku.ba stekla je tokom godina popularnost nudeći prodaju i distribuciju kućanskih aparata i IT opreme u cijeloj BIH.

Prošlogodišnji finansijski izvještaj Techstara pokazuje visok teret obaveza od oko 6,4 miliona KM, od čega dugoročne iznose oko 2,2 miliona KM, a kratkoročne 4,2 miliona KM.

Društvo je zapalo u probleme u pandemijskoj 2020. godini, kada su poslovni prihodi pali na oko 1,4 miliona KM, sa 10,6 miliona KM u 2019. godini.

Društvo je u prošloj godini faktički prestalo poslovati, jer je imalo poslovne prihode od svega 3.871 KM, te je ostvarilo neto gubitak nešto veći od 52 hiljade KM.

Godinu 2021. društvo je završilo bez zaposlenih radnika, a 2020. godine imalo ih je 40.

Vlasnik preduzeća Techstar je biznismen Enes Hašimbegović, poznat i kao direktor kompanije za inžinjering u građevinarstvu Domoinvest, koja je takođe otišla u stečaj u septembru ove godine.

Izvor: Indikator.ba.