Lifestyle

Ukusne začinske biljke odlične su za zdravlje, a možete ih bez problema uzgajati u svojoj kuhinji


Svježi proizvodi ubrani s vaše prozorske daske sadrže brojne hranjive tvari.

Osušeno začinsko bilje s vašeg stalka sa začinima je uvijek opcija, ali razmislite o tome koliko je pametnije ubrati svježe začinsko bilje s prozorske daske da uljepša vaše obroke kao što uljepšava vašu kuhinju. Mnoge biljke na koje se redovito oslanjate mogu rasti poput trave u zatvorenom prostoru uz malo ljubavi, piše Eatthis.

Svježi peršin, vlasac i drugo začinsko bilje sadrže dobre količine antioksidansa i drugih hranjivih spojeva koji će koristiti vašem zdravlju dok daju okus jelima od povrća, juhama i pečenjima, kaže registrirana dijetetičarka Lisa Hugh.

Osim toga, uzgoj kuhinjskog bilja može vas potaknuti da se u proljeće posvetite vrtlarstvu. “Uzgajajte nešto što volite jesti; započnite sadnjom nečeg jednostavnog, poput začinskog bilja. To je bilje koje raste gotovo u bilo koje doba godine i nije ga potrebno održavati.”, kaže “Farmer D” Daron Joffe, nacionalno poznati biodinamički poljoprivrednik, edukator i autor.

Evo podataka o pet biljaka koje biste trebali odmah posijati zbog njihovog nevjerojatnog okusa i zdravstvenih prednosti.

Bosiljak

Mirisnu zvijezdu caprese salate ili sendviča i glavnu damu pesta, bosiljak, lako je uzgojiti. Ako dobijete više nego što možete iskoristiti, pohranite ga zamrzavanjem; zadržat će svoj okus i hranjive tvari.

Čini se da je bosiljak dobar za metaboličke poremećaje i više. Studije pokazuju da konzumacija lišća bosiljka može pomoći u kontroli razine kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi te ojačati imunološki sustav, prema izvješću u Nutrition Today.

Origano

Svježi, papreni listovi origana izvrsni su uz piletinu, ribu i svinjetinu na žaru ili ubačeni u grčku salatu. Bacite cijelu grančicu origana u tavu od lijevanog željeza kada kuhate pileće batake; okus će prožeti masnoću i meso.

Komponenta origana s najvećom potencijalnom zdravstvenom dobrobiti je karvakrol, prirodni fenol s antioksidativnom snagom. U jednoj studiji Journal of International Medical Research mala skupina sudionika zamoljena je da uz svaki obrok uzmu ulje origana uz pridržavanje savjeta o prehrani. Oni koji su konzumirali ulje pokazali su veće poboljšanje profila kolesterola od onih koji nisu uzimali origano.

Biljka također može imati antikancerogena svojstva. Dok ispitivanja na ljudima nisu provedena, studije na životinjama objavljene u Phytotherapy Research sugeriraju da bi se karvakrol u origanu jednog dana mogao pokazati korisnim protiv karcinoma dojke, jetre i pluća.

Peršin

Peršin, omiljeno aromatično povrće istočnih Europljana i glavna namirnica mediteranske prehrane, snažan je prirodni diuretik. Kao takav, studije su pokazale da je učinkovit antihipertenziv— što znači da može sniziti krvni tlak uklanjanjem vode iz krvotoka i širenjem krvnih žila.

Također, lisnato zelena biljka jedan je od najboljih izvora vitamina K, vitamina topljivog u mastima koji je važan za zgrušavanje krvi i regeneraciju kostiju. Nedavna meta-analiza u časopisu Medicine sugerira da vas unos dovoljne količine vitamina K može zaštititi od prijeloma kostiju.

Ružmarin

Ako ste skuhali janjetinu, ispekli puricu ili korjenasto povrće ili ste možda grančicom dotjerali klasični gin tonic, upoznati ste s čvrstom, drvenastom biljkom nalik zimzelenu. Toliko je koristan za kuhanje da ćete poželjeti uzgajati u svom domu.

Mirisni ružmarin, koji se stoljećima koristio u duhovne i medicinske svrhe, sadrži dobre količine esencijalnih vitamina poput A, C i B-6 te drugih antioksidansa, plus minerale poput željeza i kalcija. Vjeruje se da ružmarin djeluje protuupalno i blagotvorno djeluje na imunološki i krvožilni sustav. Dokazano je da njegova aroma potiče budnost, pamćenje i kogniciju te poboljšava raspoloženje.

Ključna bioaktivna tvar u ružmarinu je ružmarinska kiselina, koja se također nalazi u bosiljku, kadulji, timijanu i paprenoj metvici. Znanstvenici u Poljskoj istraživali su epigenetske učinke ružmarinske kiseline i otkrili da djeluje kemoprotektivno sprječavajući blokiranje gena koji potiskuju tumore u ljudskim stanicama raka dojke.

Majčina dušica

Majčina dušica je stotinama godina cijenjena zbog svojih antigljivičnih i antibakterijskih svojstava. Zapravo, najvjerojatnije ste ga koristili u medicinske svrhe, a da toga niste ni znali, ako ste primjerice grgljali vodicom za ispiranje usta.

Timijan je idealan za pirjanje rebarca i piletine, pirjanje ili pečenje povrća te za aromatiziranje jaja, tjestenine, krumpira i plodova mora. Papreni i blago limunasti okus timijana ističe okuse hrane na sličan način kao što to čini sol, zbog čega Američko udruženje za srce preporučuje korištenje timijana (i drugih biljaka) kao zamjene za sol u kuhanju za pomoć u kontroli krvnog tlaka. Često se koristi i čaj kuhan s majčinom dušicom kao lijek protiv kašlja i upale grla zbog njegovih protuupalnih svojstava.

Dok studije nisu provedene na ljudima, istraživanja na hipertenzivnim štakorima pokazala su da majčina dušica značajno snižava krvni tlak. Druge studije sugeriraju da timijan može povećati HDL (dobar) kolesterol dok smanjuje LDL (loš) kolesterol i trigliceride. Konačno, kao i većina biljaka, majčina dušica je bogata vitaminima i mineralima poput vitamina C, A, B-6; kalcij; željezo; magnezij; i mangan, koji podržavaju zdrav imunološki sustav.

Izvor: poslovni.hr