Metalska industrija čini 39 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene

Metalska industrija čini 39 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je da za devet mjeseci ove godine metalska industrija, s obimom od 13,8 milijardi KM, čini oko 39 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH, a koja u tom periodu iznosi oko 35,4 milijarde KM.

– Primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene u ovoj godini za oko 3,7 milijardi KM u odnosu na prošlu godinu – naveo je Egrlić krajem prošle sedmice na sjednici Skupštine Asocijacije metalske i elektro industrije (AMEI) Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH).

Komora je ove godine, podsjetio je Egrlić, organizovala i prvi zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na prestižnom sajmu “Elmia Subcontractor” u Švedskoj, te izrazio nadu da će održani poslovni sastanci rezultirati novim poslovnim ugovorima i još boljim izvoznim rezultatima.

Na Skupštini je istaknuto i da bh. kompanije metalske i elektroindustrije imaju značajne potencijale i izvozne rezultate, ali da je neophodno što hitnije unaprijediti zakonski okvir, posebno u smislu harmonizacije entitetskih zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će olakšati poslovanje kompanijama.

Na sjednici su izabrani novi članovi Odbora AMEI i razmatrana planska i programska akta.

Izvor: Fena

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.