Tema u fokusu

MONTI u Zvorniku gradi novu halu


Za kompaniju MONTI d.o.o. Zvornik, regionalnog lidera u oblasti trgovine elektro-materijalom, industrijskom opremom i opremom za održavanje, ova godina bila je rekordna u poslovanju, a u 2023. gradit će novu halu vrijednu oko milion KM.

Dobra strategija i jasna vizija budućnosti omogućila je brz razvoj ove kompanije, čije ime je postalo sinonim za veleprodaju i maloprodaju u oblasti trgovine elektromaterijalom, elektroopremom, alatima, opremom za održavanje, kao i industrijskom opremom itd.

Imaju zavidan broj zaposlenih i razgranatu prodajnu mrežu, preko sopstvene i partnerskih veleprodaja i maloprodaja, kao i savremen skladišni prostor.

Prema riječima Slobe Trišića, direktora kompanije MONTI d.o.o. Zvornik, rad na stalnom unapređenju kvaliteta poslovanja primarni je zadatak svih zaposlenih.

“Velikim zalaganjem i profesionalnim odnosom prema poslovnim aktivnostima, praćenjem novih tehnologija i usavršavanjem kadrova, naša kompanija uz svojevrsni moto ‘Mi smo spremni za budućnost. A Vi?’ nastavlja da se razvija i raste”, kaže Trišić.

Koji su to najznačajniji dobavljači i kooperanti kompanije MONTI?

“To su najpoznatiji proizvođači elektro-materijala, elektroopreme, alata, industrijske opreme, rezervnih dijelova i slično iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Italije, Švajcarske, Mađarske, itd.

Sa svojim dobavljačima imamo sklopljene čvrste ugovore o zastupanju, distributerske ugovore ili ugovore o posebnoj poslovnoj saradnji. Svi ovi ugovori garantuju vrhunski kvalitet proizvoda iz naše ponude, kao i najpovoljnije cijene.

Tako je MONTI ovlašteni predstavnik/distributer velikih i renomiranih svjetskih kompanija poput: Schneider Electric, Continental Contitech,  Wika, Bosch, Meinhart, Waskönig+Walter Kabel, Tele-Fonika Kable S.A, Miviko, TT Kabeli; GTV Lighting; Högert Technik, Aling Conel, kao i mnogih drugih renomiranih kompanija koje se bave  oblašću elektroenergetske opreme, alata, industrijske opreme i sl.”

Imate na desetine hiljada artikala u bogatoj paleti ponude. Koje vrste proizvoda su zastupljene?

“Naša ponuda obuhvata: sve vrste kablova, sav kablovski pribor i oprema, sve vrste osigurača, ovjesna oprema, elektro porcelan i sva prateća oprema za NN i VN mreže. Tu spada i kontaktorski program, bimetali, sklopna tehnika, komplet rasvjeta, sve vrste prekidača, utičnica i sličnog programa, razni razvodni i slični ormani, sve vrste guma i pneumatika i sva gumeno-tehnička roba (spojnice, odbojnici, industrijsko remenje, automobilsko remenje, transportne trake), mjerno-regulaciona oprema, sve vrste alata (rezni i brusni), oprema za kotlovska postrojenja (gorionici, kotlovi, izolacioni materijali i sl.), mjerno regulaciona oprema, roba široke potrošnje (kleme, šine, produžni kablovi, sve vrste papučica, grijača, kanala, pvc i metalna crijeva, i sl.), fasadni, krovni i drugi paneli ispunjeni kamenom vunom ili polistirenom itd.

Ukratko, klijenti kod nas mogu nabaviti  sav materijal i svu opremu za elektroenergetska postrojenja, nadzemne i podzemne mreže visokog i niskog napona, sve vrste materijala i opreme za elektroinstalacije za industrijske, javne, društvene i stambene objekte, sav materijal i opremu za infrastrukturne objekte, kao i opremu za sisteme vodosnabdijevanja, sisteme grijanja, hlađenja i klimatizacije, zatim specijalnu industrijsku opremu, alate za stručan, brz i siguran rad i još mnogo, mnogo toga.”

Kakve poslovne rezultate ste ostvarili u 2022. godini?

“U 2022. godini ostvarili smo najbolje poslovne rezultate u 20-godišnjoj istoriji kompanije. Već sada mogu reći da će ova godina biti rekordna za nas po realizovanim poslovnim rezultatima. Za jedanaest mjeseci ove godine ostvarili smo ukupan promet u iznosu od šest miliona KM, što je za 30 posto više u odnosu na 2021. godine, kada smo ostvarili promet u iznosu od 4,7 miliona KM.”

U ovoj godini otvorili ste i novu poslovnicu u Bijeljini i aktivirali web shop prodaju. Recite nam nešto više o tome?

 “Otvorili smo poslovnicu u Bijeljini, na šta smo veoma ponosni i već sada planiramo otvaranje novih poslovnih jedinica. Godišnje uvezemo u BiH na desetine hiljada artikala poznatih svjetskih brendova, koje sam već spomenuo. Sada smo i preko naše web stranice http://monti-doo.com omogućili on-line prodaju raznih proizvoda svih brendova s kojim sarađujemo, počev od od električnih i ručnih alata, rasvjete, kablova, osigurača, prekidača do sklopne tehnike i drugih proizvoda.“

Koje najznačajnije projekte ste realizovani do sada i kakve su povratne informacije od klijenata?

„U godinama iza nas realizovali smo značajane projekte isporuke elektroopreme  za izgradnju velikih industrijski objekata, zdravstvenih ustanova, poslovnih i stambenih objekata, kao što su Termoelektrana u Stanarima, Mini- hidroelektrane na Drinjači, JZU Bolnica “Srbija” Istočno Sarajevo, Tržni centar Delta City u Banja Luci, Granični prelaz „Bratoljub“ Bratunac, Granični prijelaz Svilaj. Potom su se nizale isporuke robe za projekate navodnavanja i prečišćavanje otpadnih voda, kao i za dosta stambeno poslovnih kompleksa na Jahorini i okolini i još mnogo drugih stambenih i ugostiteljskih objakata u BiH.

S ponosom možemo reći da je naš dosadašnji rad zaslužan za visoki nivo poštovanja koje nam iskazuju neke od najvećih kompanija u regionu, koje su ujedno među najvećim u BiH. Naša najbolja referenca je veliki broj stalnih klijenata koji u nama vide krajnje pouzdano partnera i sa kojima saradnja, na obostrano zadovoljstvo, traje već godinama.

Pomenuo bi i neke od naših stalnih partnera a to su: EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari; Fabrika Alumina d.o.o. Zvornik, Zeochem d.o.o. Zvornik; Arrcelormittal Prijedor, SISECAM SODA LUKAVAC d.o.o. Lukavac, Fabrika NATRON-HAYAT d.o.o. Maglaj, Fabrika cementa Lukavac; MH EPR, RiTE Ugljevik, Rudnici boksita Milići; Fabrika kreča CARMEUSE Integral – Doboj, Rudnik Olova i Cinka Sase – Srebrenica, Rudnik KREKA – Tuzla, GIKIL Lukavac , VITINKA – Zvornik, BIMAL – Brčko, grupacija CIMOS, Elektroprivreda RS i Elektroprivreda BiH, OPTIMA GROUP (Rafinerija nafte, rafinerija ulja), BANJALUČKA PIVARA i mnogi drugi respektabilni privredni subjekti i drugi partneri u BiH.”

U ovoj godini učestvujemo u isporuci elektroopreme u sklopu brojnih velikih projekata, od kojih izdvajamo bolnicu u Doboju (SPARK d.o.o. Bijeljina izvođač radova), što nam je ujedno i jedan od najvećih projekata u ovoj godini.”

U kolikoj mjeri je globalna situacija uticala na vaše poslovanje?

“Da bi smo postigli sjajne poslovne rezultate i u ovoj godini, morali smo se izboriti sa brojnim problemima, počev od naglog skoka cijena roba, otežane isporuke roba, pa do otežane naplate potraživanja.

Samo zahvaljujući velikom zalaganju i profesionalnom odnosu našeg tima od 18 zaposlenika, od kojih su većina visoko obrazovani, a među njima i četri diplomirana inženjera elektrotehnike, uspjeli smo prebroditi sve nedaće koje su se pojavljivale u poslovanju. Naša kompanija kontinuirano ulaže u edukaciju tima i praćenje novih tehnologija, jer stalno unapređenje kvaliteta poslovanja je primarni zadatak svih zaposlenih.”

Šta će biti prioritet kompanije MONTI u 2023. godini?

„U 2023. godini započinjemo gradnju nove hale  u Zvorniku, vrijedne oko milion KM;  koja će se nalaziti u okviru poslovne zone „Karakaj“. Nova hala imat će oko 2000 m2, a u njoj će biti smješteno moderno skladište i prodajni prostor. Realizacija ovog projekta trajat će više godina. Također, planiramo daljnje otvaranje poslovnih jedinica u BiH, kao i osposobljavanje našeg stručnog tima da se, osim za prodaju elektromaterijala, vremenom obuče i za projektovanje i nadzor elektičnih instalacija. Tako ćemo pomoći i našim kupcima, izvođačima električnih instalacija, da što kvalitetnije obave svoje poslove i investicije vezane za elektro- instalacijske radove.“

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić